Gratis plastic tasjes zijn verboden sinds 1 januari 2016. Deze regel werd in het leven geroepen in de hoop het milieu te ontlasten. I&O Research doet in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al een tijd lang onderzoek naar dit verbod. Recentelijk maakte dit onderzoeksbureau bekend dat in 2018 zo’n 80% minder plastic tasjes werd verstrekt in vergelijking met 2015. Uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat dit ervoor zorgt dat het aantal plastic draagtassen in zwerfafval met ongeveer 60% is gedaald.
In 2015 werden er op jaarbasis circa 35 plastic tasjes per persoon verstrekt, in 2018 lag dat getal dus op ongeveer 7. Volgens het onderzoek is het inmiddels voor 94% ‘gewoon’ om een eigen tas mee te nemen naar de supermarkt. Minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven-van der Meer schrijft aan de Kamer dat het maatschappelijk draagvlak voor het Nederlandse verbod op gratis plastic draagtassen groot is.
Horeca, de markt en maaltijdbezorging
Op sommige plekken worden nog wel zo nu en dan gratis tasjes meegegeven. 27% van de ondervraagden laat weten dat dit gebeurt in de afhaalhoreca, op de markt is dat 19% en bij maaltijdbezorging 17%. Een onbekend gedeelte daarvan komt doordat het om verse producten gaat, die mogen wel in dunne tasjes verpakt worden. De minister wil kijken hoe het verbod in die sectoren beter nageleefd kan worden. Ze voegt toe dat ze het belangrijk vindt dat het aantal plastic tassen dat in zwerfafval terechtkomt, verder terug wordt gedrongen.
Lees ook: WWF: ‘We kunnen niet langer wegkijken van een schildpad die stikt in een plastic zakje’
Omslagfoto: MichaelisScientists/CC BY-SA 4.0
Tags: I&O Research, plastic, Plastic soep, Rijkswaterstaat Last modified: 7 maart 2020