Nieuws

WWF: ‘We kunnen niet langer wegkijken van een schildpad die stikt in een plastic zakje’

18:29

Speciaal op 8 juni, op Wereld Oceanen Dag, heeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) de nieuwe campagne #FreeTheSea gelanceerd. Deze campagne richt zich op het realiseren van een plasticvrije zee. Van de Noordzee tot de Middellandse Zee en de Koraaldriehoek. Surfer Dorian van Rijsselberghe is de WWF-oceanen ambassadeur.

Op vrijdag 7 juni heeft het WWF het rapport Stop de Plastic Tsunami gepubliceerd. Hierin valt te lezen dat mediterrane landen hun plastic afval slecht beheren, waardoor ze de zee steeds meer vervuilt. De snel groeiende plasticvervuiling in de Middellandse Zee blijkt voor een groot deel afkomstig van populaire vakantiebestemmingen.

Stop de Plastic Tsunami

De concentratie microplastics in de Middellandse Zee is één van de hoogste ter wereld valt in het rapport van de WWF te lezen. Elke minuut verdwijnt een hoeveelheid plastic, vergelijkbaar met 33.800 petflessen, in zee. Uit het rapport blijkt dat elk jaar 0,57 miljoen ton plastic de Middellandse Zee invloeit. Dat is overeenkomstig met 33.800 plastic flessen per minuut. Die plasticvervuiling zal volgens de organisatie alleen maar toenemen, met een verwachte verviervoudiging van de productie van plastic afval in de regio tegen 2050.

(c) Pxhere

Vervuilde kustlijn

Kustactiviteiten zijn verantwoordelijk voor de helft van het plastic dat de zee binnenkomt. Elke dag verzamelt elke kilometer kustlijn meer dan 5 kilo plastic afval. Het Turkse Cilicië heeft de hoogste kustlijnvervuiling van de Middellandse Zee.

Klik hier om het rapport Stop de Plastic Tsunami te lezen.

Voor de zeeschildpad, walvis en albatros

Iedereen kan een steentje bijdragen aan schonere wateren door zelf minder wegwerpplastic te gebruiken. Denk hierbij aan plastic bekertjes, rietjes, plastic zakjes. Ook kun je helpen door de internationale petitie voor een VN-verdrag tegen plastic vervuiling te tekenen. Het verdrag moet ervoor zorgen dat er door elke lidstaat van de VN doelen worden gesteld om plastic te verminderen en dat elke staat verplicht wordt om een nationaal actieplan te maken om dat gestelde doel te bereiken. Inmiddels is deze petitie al meer dan een half miljoen keer getekend! Klik hier om zelf ook te tekenen.

‘We kunnen niet langer wegkijken. Wegkijken van een zeeschildpad die stikt in een plastic zakje, van een walvis met kilo’s plastic in zijn maag en van een albatros die stukjes plastic voert aan haar jong. Om dit probleem wereldwijd aan te pakken, is een VN-verdrag nodig. Teken nu deze petitie voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.’

Wereld Natuur Fonds

 

Van Rijsselberghe
(c) Waves

Dorian van Rijsselberghe

Tweevouding Olympisch surfkampioen en WWF-oceanen ambassadeur Dorian van Rijsselberghe: “We kunnen en moeten wat doen aan het plastic probleem. Niet alleen thuis, maar juist ook op reis en vakantie. We trekken in de zomer naar de prachtigste locaties in de wereld om tot rust te komen en te genieten. Het minste wat we kunnen doen is zorgen dat we die prachtige gebieden schoon houden.“ Sinds een aantal jaar leeft de surfer zelf single-use plastic free.

Dorian roept je op om de internationale petitie te tekenen én hij vraagt je om bewust na te denken over je eigen plasticgebruik.

Omslagfoto: Pixabay

Tags: , , , , , , Last modified: 8 juni 2019
Sluiten