Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Wereldzeilen

François Gabart flikt het in 42 dagen

11:37

In zes weken rond de wereld zeilen. Lang leek dat iets voor de verre toekomst. De jonge François Gabart (34) haalde met de trimaran Macif die toekomst naar nu en zeilde vanochtend na 42 dagen, 16 uur, 40 minuten en 35 seconden over de finishlijn tussen Engeland en Frankrijk. Hij zeilde met een gemiddelde snelheid van 27.2 knopen!

Record verpulverd

JM Liot/ALeA/Macif

Iets minder dan een jaar geleden werd Thomas Coville de snelste solozeiler rond de wereld aan boord van de trimaran Sodebo. Coville zeilde toen in 49 dagen, 3 uur, 7 minuten en 38 seconden rond. Landgenoot Gabart wist nu dus bijna een week van het record af te snoepen.

Snel op voorsprong

Tot de evenaar had Gabart nog een kleine achterstand op het record van Coville, maar al snel maakte hij vele mijlen winst. Bij Kaap de Goede Hoop was zijn voorsprong al 829 mijl en bij Kaap Hoorn was die voorsprong al vergroot tot 1215 mijl. Daar werd het ook wel duidelijk dat alleen materiaalpech of uitputting het record in gevaar zouden kunnen brengen. Materiaalpech was er amper, maar Gabart worstelde wel met vermoeidheid. Niets leek echter te gek voor deze jonge wereldomzeiler, die in 2013 al de Vendée Globe won met een recordbrekende 78 dagen.

Finish in beeld

Zoals we van de Fransen hadden kunnen verwachten trok de aankomst van Gabart vele toeschouwers. Er zijn heuse fanclubs voor de zeiler en hij geniet een sterrenstatus in eigen land.

Omslagfoto: JM Liot/ALeA/Macif

Tags: , , , Last modified: 19 december 2017
Sluiten