Actueel

Fastnet Race: ‘de hekstoel is uit het dek gerukt’

13:48

De hekstoel werd door het spiblok van het dek gerukt. (c) Pascal Bakker

Dinsdag 6 augustus, 12:19 uur. Pascal Bakker belt: “Vannacht hebben we ontzettend hard gevaren. Met dubbel rif in het grootzeil, enkel gereefde fok en ook de J0 erop konden we ook de snelle boten aardig bijhouden. De nacht was aardedonker en af en toe kregen we een bui over. Vanochtend rond een uur of 05.00 zat ik in de kuip en lag Chris in z’n zeilpak binnen. Op ongeveer 30 mijl van de Scillies kwam er een enorme bui over met heel veel wind. Hoeveel weet ik niet, maar de boot sloeg plat en met een enorme knal brak de hekstoel uit het dek. Het raakte mij gelukkig niet.”

De hekstoel werd door het spiblok van het dek gerukt. (c) Pascal Bakker

Gps ook weg

“Chris kwam direct naar boven. De gps-antenne, die ook op de hekstoel zit, was met kabel en al losgerukt, waardoor de stuurautomaat het niet meer deed. Dus de ene sturen, voorzeilen weghalen en zorgen dat we de zeereling weer konden spannen. Dan overzicht krijgen van de situatie en de hekstoel opbinden. Toen we de defecte gps-kabel uit het systeem trokken, werkte de stuurautomaat weer. Daarna hebben we met de satelliettelefoon het thuisfront gebeld, want die zagen op de tracker natuurlijk rare bewegingen.”

Deuk in het stuurwiel. (c) Pascal Bakker

Het stuurwiel is niet meer rond

“We moeten ook nog even de organisatie informeren waarom de ais er een tijdje uit was. Ik denk dat we een uur hebben verloren. Het stuurwiel is niet meer helemaal rond, het grootzeil is beschadigd, er zit een scheur in de fok en de navigatie ligt eruit omdat de systeem-gps niet meer werkt, maar we komen er wel. Als we bij de eerste tien zitten zijn we blij. Knallen!”

Volgen

Pascal Bakker houdt ons vanaf J/122 Junique Raymarine Sailing Team op de hoogte van de wedstrijd die hij samen met Chris Revelman vaart.

Je kunt de wedstrijd volgen via de tracker.

 

 

Tags: , Last modified: 6 augustus 2019
Sluiten