Bestemmingen

Nu in Zeilen: Hink-stap-sprong door de Delta

12:12

De Zeeuws/Zuid-Hollandse Delta is een superzeilgebied. Dus toen we afgelopen zomer met een grote catamaran door Nederland toerden, stond de Delta bovenaan de lijst. Er is alleen één groot afbreukrisico: heel veel wensen en slechts drie dagen tijd. Dat vraagt om een goed vaarplan mét ruimte voor verrassingen.

Even een snelle steekproef: voor wie is dit de eerste keer in de Delta?” Ongeveer de helft van de bemanning steekt zijn hand op. Dat wordt een uitdagende taak: het hele vaargebied inclusief havens en achterland laten zien, mét tijd om onderweg praatjes te maken met andere zeilers en lezers, vraagt natuurlijk veel meer dan de beschikbare tijd. Maar als ik het goed aanpak,
krijgen onze novicen in een paar dagen tijd meer zicht op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen dan menigeen die hier al vele jaren komt.

Onderweg zijn in de breedte

Het gaat er maar om op welke manier je onderweg bent. Veel doen in weinig tijd vraagt om breed oriënteren.  Kennis van het vaargebied, nautische voetangels en -klemmen, te verwachten weer en wind en de beste havens: het moet vooraf al in je plan zijn verwerkt.
We kunnen weinig aan het toeval overlaten en onderweg staan alle zintuigen voortdurend op scherp. Daardoor doen we over een grote bandbreedte veel uiteenlopende indrukken op, zowel onder zeil als aan de wal.

Delta: weidsheid én intimiteit

Al enkele weken voor de tocht gaan op de groepsapp de verkenningen over en weer. Waar kun je op de Oosterschelde onder welke omstandigheden ankeren? Welke havens zijn geschikt voor onze brede catamaran?
Hoe loopt het tij tijdens ons verblijf? Kunnen we bijvoor- beeld Burghsluis aandoen zonder tijdrovend heen-en- weer te varen door de Hammen? Hoe laat is dan het opkomend water hoog genoeg om door het niet betonde ‘nieuwe oliegeultje’ over de kop van de Roggenplaat te wippen? Waar precies gaan we droogvallen? Past een rondje Grevelingen in de plannen, waarbij we dan wel op tijd in Stellendam zijn om nog een woensdagavond- wedstrijdje te organiseren voor de zeilers in het westelijke Haringvliet? Is de brug over het Haringvliet nog steeds gestremd? Hoelang duurt dan het omvaren via Hollandsch Diep, Dordtsche Kil, Oude Maas en Spui en hoe laat loopt daar een gunstige stroom?

Zeilen 10/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoeveel havens telt de Delta tussen Oude Maas en Zeeuws-Vlaanderen? Wat antwoordt de redactie op de vraag hoe de catamaran zeilt? Waarmee belanden ze in een domein van onzekerheid waarover al anderhalf decennium wordt gediscussieerd op chatboxen en zeilersfora? Wat is voor de grote cat een geschikte plek om droog te vallen? En waarom moeten ze wachten op en plekje om met de beroepsvaart mee te schutten? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 27 oktober verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Eric van den Bandt, Wytze Kauffmann, Juliëtte Spaaij
Tekst: Rob Bijnsdorp

Tags: Last modified: 14 oktober 2021
Sluiten