Actueel

Europa gaat langzaam open, waar kunnen we komende zomer naartoe?

11:18

Europa gaat langzaam weer open voor vakantiegangers, maar hoe zit dit voor zeilers? Kunnen we vrij van het ene naar het andere land zeilen, en hoe gaat het als we daar de haven binnenvaren? Zeilers zijn een erg zelfstandig volk, maar staan altijd voor elkaar klaar. Dat viel weer eens op bij het schrijven van dit artikel. We vroegen zeilers in verschillende landen hoe de situatie ter plekke was, en kregen interessante en nuttige informatie terug.

Naar het Noorden

Als zeiler maak je in de zomervakantie in hoofdlijnen de keuze: zeil ik naar het Noorden of zak ik af naar het Zuiden? Het Noorden is nog erg voorzichtig met het toelaten van vakantiegangers. Alleen Duitsland en Zweden heeft haar grenzen geopend voor buitenlandse vakantiegangers. Voor Denemarken, Noorwegen en Finland gelden restricties. Met als goeie nieuws dat de grenzen van Denemarken vanaf 27 juni weer open gaan. Als Nederlander ben je in Duitsland gelukkig gewoon welkom. We zijn fijn na een tocht door de Duitse Bocht.

Vind hier algemene reisinformatie voor: Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland

Zweden | Jessica en Alf Karlsson | boot: SV Taipan

“Yes it is ok for foreign sailors to sail to Sweden, I do not know the rules for them in returning to their own countries, but there is no quarantine for foreigners here. The marinas are open with full facilities but the restaurants have a limit to how many visitors are allowed inside. In Sweden we feel like we can live quite normal but do have social distancing recommendations to follow, try to keep 2 meters from one another in stores and so forth. Wash our hands often, stay home if one feels just a little bit sick. People over 70 are recommended however to try to keep themselves more isolated than younger people as they are at a higher risk. The nature is open but many popular summer happenings, such as concerts and theme parks, museums may be closed or limited to visit. Stores in the citys are open as usual as well as trains and busses.”

Telefoontje naar Deense douane

Op de site van Buitenlandse Zaken van Denemarken wordt voor alle vragen doorverwezen naar de politie / douane. Na een behulpzaam en helder telefoongesprek zijn we een stuk wijzer.

Ben ik welkom om per boot met mijn gezin vakantie te vieren in Denemarken? De douaneambtenaar geeft aan dat dit de eerste keer is dat hij deze vraag gesteld krijgt. Daar is hij blij mee, en gaat in overleg. Ik sta twee minuten in de wacht, wanneer hij met het volgende antwoord komt: “Let wel: dit is de situatie op dit moment (red. 17-06-2020). De Deense overheid staat onder druk om meer grenzen op te doen. Wat op dit moment alleen voor de grens met Duitsland, Noorwegen en IJsland geldt. Vakantiegangers uit andere Europese landen zijn op dit moment nog niet welkom, ook via boot niet. Mocht je alleen voor anker willen gaan, dan is het een ander verhaal. Maar in een haven liggen en aan land gaan is op dit moment nog niet mogelijk. Maar ik wil je vragen onze website en het nieuws goed in de gaten te houden, want de situatie kan per dag veranderen. Er is momenteel gewoon ontzettend veel gaande. Maar een tijdsbestek kan ik je niet geven. Ik wens je in ieder geval een mooie zomer op het water!”

Update 19-06-2020: Vanaf zaterdag 27 juni is het toegestaan om naar Denemarken te reizen. Dit geldt voor landen binnen de EU, Schengen gebied en het VK. Lees hier meer over op: Ministry of foreign affairs of Denmark

Naar het Zuiden

Zijn de plannen om komende zomer naar het zuiden af te zakken, dan is België en Frankrijk geen probleem. Portugal is nog gesloten voor buitenlandse watersporters en ook Spanje houdt vast aan een aantal restricties.

Vind hier algemene reisinformatie voor: Engeland, België, Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië

Engeland: vertrekkers Jochem & Akane 

Op de site van de Engelse overheid lezen we het volgende: Wales is nog steeds in lockdown. Schotland is iets vrijer, eigenaren kunnen daar naar hun boot. Overnachten op de boot is in het VK nog steeds verboden, dus enkel dagtochten zijn toegestaan. Restaurants en hotels blijven gesloten tot 4 juli. Iedereen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomt moet vooralsnog 14 dagen in quarantaine. Maar hoe zit dat in de praktijk?

Jochem en Akane zijn aan hun wereldreis begonnen, en reeds in Engeland aangekomen. “We vertrokken 21 maart vanuit Amsterdam met de Kairos. Twee maanden later lagen we nog steeds in Nederlandse wateren in verband met gesloten grenzen. Op 27 mei was ons geduld op en besloten wij koers te zetten naar Dover, Engeland. Dit was uiteraard tegen alle adviezen in. De aankomst in Dover was spannend. Worden we teruggestuurd? Valt het mee?

Aangekomen in Dover waren wij behoorlijk vermoeid. Gelukkig zijn we niet teruggestuurd. De volgende ochtend bleken we naast een RIB van de ‘Border Force’ te liggen. Er was een beambte bezig met reparatiewerkzaamheden. Na een prettig gesprek bood hij aan de douane op te roepen voor inklaring. Mijn zeilpartner heeft een Japans paspoort, dit moest dus gestempeld worden. Na ongeveer twee uur stonden er twee vrouwelijke douane beambten met mondkapjes op de kade achter het hek.

Er werden een aantal standaard vragen gesteld. Er werd geadviseerd een mondkapje te gebruiken, maar dit is niet verplicht. ‘Waarom zijn jullie naar de UK gevaren?’ vroeg de beambte. ‘Ja…de wind was gunstig…en er was aangegeven dat Dover een refugee port is’ zei ik. ‘Begrijpen jullie het verschil tussen nood en een luxe vakantie rond de wereld met een zeiljacht? Jullie mogen alleen aan land voor essentiële zaken.’ De toon was nors. Later bleek dat zij toch niet konden verbergen dat ze onze plannen erg leuk vonden.

Na het stempelen is ons verteld dat we zes maanden in de UK mogen verblijven. In deze periode mogen wij vrij rondreizen. Er is geen sprake van een vrijwillige onverplichte quarantaine.

Twee dagen later zijn wij maar Weymouth gevaren. Bij aankomst werden we direct weggestuurd door de havenmeester. We werden verzocht op zee te ankeren met twintig knopen wind aan lager wal. Na enige onderhandeling per telefoon met de Portland Port Authority mochten wij ankeren bij Castle Cove sailing Club, dit is binnen de pieren. Er is verder geen restrictie om aan land te gaan. Op het strand en in het stadje is het erg druk. Iedereen lijkt zijn normale ritme opgepakt te hebben. Wel zijn sommige niet essentiële winkels op last van de overheid gesloten. In de praktijken verkopen sommige van deze winkeliers ons stiekem onderdelen, de deur gaat dan wel achter ons op slot. We zijn van plan komend weekend naar Falmouth te varen, en volgende week via Brest richting Spanje.

Terugkijkend op de afgelopen periode is gebleken dat vooraf de angst voor problemen veel groter is dan de realiteit waar heeft gemaakt. De uitzonderlijke situatie en het gebrek aan ervaring maakt het vertrek voor ons een zeer grote stap.”

Marina Nieuwpoort België

De havenmeester van Euromarina Nieuwpoort verwelkomt sinds deze week (15-06-2020) weer buitenlandse gasten vanuit Nederland en Frankrijk. Er zijn geen restricties en men is weer vrij om in de haven aan te meren en aan land te gaan. Wel blijven sanitair nog tot nader order gesloten.

Situatie Frankrijk

In Frankrijk is het aan de lokale autoriteiten (departementen, maar haven voor haven in de praktijk) of en hoe je kunt zeilen. De regels zijn vanaf 15 juni weer iets versoepeld. Het is lastig om een goed overzicht van de Franse kust te maken, omdat het lokaal wordt geregeld. Het is dus raadzaam om de haven op voorhand te bellen over de mogelijkheden als buitenlandse toerist. Het sanitair op de havens van Hauts-de-France (Duinkerke, Calais, Boulogne) zijn weer geopend. Je kunt op vakantie naar Frankrijk maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op.

Vertrekkers

Ook vertrekkers, zeilers die voor langere periode op reis gaan, zitten met veel vragen. Dat kwam tijdens de Zeilen digitale vertrekkersbijeenkomst duidelijk naar voren. Veertig boten staan te popelen om te vertrekken, maar doe je er goed aan om gewoon te gaan? Wat kom je onderweg tegen? De meningen zijn verdeeld als we vragen: ‘is het plan om te vertrekken anders geworden door corona?’:

  • Nee, we gaan gewoon: 10 boten
  • We stellen onze reis een paar maanden uit: 11 boten
  • We vertrekken volgend jaar, zelfde tijd: 8 boten
  • De plannen zijn op dit moment onzeker: 11 boten

Vertrekkers: Oda & Onno + Jasper willen dolgraag naar Spanje

Ook Onno en Oda willen samen met zoon Jasper niks liever dan terug naar Spanje. Hier ligt hun Jeanneau Sun Odyssey 42i Off Course op hun te wachten. “We houden verschillende sites, lokale berichten en reacties van andere zeilers in dat gebied goed in de gaten om te kijken wanneer we kunnen vertrekken. De regels in het land zijn lange tijd erg vaag geweest, en multi interpretabel. We zagen het lange tijd dus niet zitten om die kant op te gaan. Maar lastig was het wel, want we stonden te popelen om verder te reizen. We hebben genoeg plannen die al een tijdje on hold staan. En ook onze zoon Jasper van drie wil weer heerlijk op het water zijn. Maar gelukkig hebben we inmiddels formeel bericht dat de grenzen weer open gaan. Tot nu toe was het steeds een gerucht dat dit vanaf 1 juli zou gaan gebeuren. Maar het is nu zeker, de grenzen gaan vanaf 21 juni weer open. We zijn voornemens de eerste week van juli dit kant weer op te vliegen. Blijer kun je ons niet maken!”

Waar halen Onno en Oda zoal hun informatie vandaan?

Omslagfoto: covidtravel.world

Tags: , , , , , , , Last modified: 31 juli 2020
Sluiten