Actueel

Eindelijk line honours voor Rambler in Fastnet

09:23

Nikata, Sail No: GBR 115, Class: IRC Zero, Owner: Acoma Marine, Type: J/V 115 Custom rounding the Fastnet Rock

Vier pogingen had de Amerikaan George David nodig voordat hij als eerste over de finish kwam van de Rolex Fastnet Race. Een van de vier pogingen eindigde zelfs in een drama, toen op de Keltische Zee de kiel afbrak van Rambler 100 (er raakte niemand gewond). Deze keer leidde Davids Rambler 88 de monohullvloot gedurende de volledige 608 mijl van Cowes, om de Fastnet Rock, naar Plymouth. Af en toe met de hete adem van de Australische Maxi CQS in de nek.

Rambler 88 van Amerikaan George David

Aan de wind
De weersomstandigheden in de Fastnet zijn variabel en complex. “We hebben twee edities gehad met veel wind en eentje met weinig wind twee jaar terug,” zegt David. “Deze editie hadden we fatsoenlijke wind, maar wel met pittige rakken. 360 mijl aan de wind varen is geen sinecure, zeker niet als het koud is.”

Vier maal is scheepsrecht
In 2007 moest David zijn meerdere erkennen de 100-voets maxi ICAP Leopard van Mike Slade. Tijdens de wedstrijd lagen de twee dicht bij elkaar, maar uiteindelijk finishte de toen nog 90 voet lange Rambler een uur later dan de Britse 100-voeter. Vier jaar later kwam David terug met een spiksplinternieuwe Rambler 100, maar die verloor in de buurt van de Fastnet haar kiel. In in 2015 verscheen David met een 88-voets Rambler aan de start. Landgenoot Jim Clark had datzelfde jaar de indrukwekkende 100-voets Comanche laten bouwen. Met slechts vier minuten achterstand op de zwart-rode 100-voeter kwam Rambler als tweede over de finish.

In deze editie van de Fastnet kwam David met Rambler eindelijk als eerste monohull over de finish, de klassieker te volbrengen in 2 dagen, 9 uur, 34 minuten en 21 seconden.

Foto: Carlo Borlenghi/Rolex

Tags: Last modified: 10 augustus 2017
Sluiten