Actueel

Eerste landzoogdier op de Marker Wadden gesignaleerd

10:37

De boswachters vermoedden al een langere tijd dat er zoogdieren op de Marker Wadden leven, maar de pootafdrukjes gaven niet direct uitsluitsel. Om welk dier het ging, werd duidelijk toen de eilandwachters aan de rand van de duinen tussen het riet twee molshopen vonden. Dit maakt de mol het eerste landzoogdier op de Marker Wadden.

Hoe de mol op het eiland is gekomen, is vooralsnog een raadsel. Wellicht zwemmend, maar de afstand is wel erg groot. Wat ook kan, is dat de mol is meegevoerd met een van de ronddrijvende veenbonken die aanspoelden op het eiland. Of misschien is het beestje als verstekeling meegevaren op een werkschip.

Marker Wadden Natuurmonumenten. (c) Holland Luchtfotografie

Op zoek naar voedsel

Of de mol op dit archipel blijft wonen, zal de toekomst moeten uitwijzen. De boswachters weten niet of het er eentje is of dat er meerdere mollen zijn. Het is afwachten of er voor hen voldoende voedsel is. Wormen zijn er weinig, maar er zijn wel andere bodemdiertjes.

Meer dierenleven

Mollen zijn niet de eerste zoogdieren die op de Marker Wadden zijn waargenomen. Tijdens de aanleg van het eilandgebied is er waarschijnlijk al eens een bever- of muskusrat gezien. Vorig jaar werden er ook vier soorten vleermuizen gespot.

Het dierenrijk op de Marken Wadden zal volgens de verwachting steeds verder uitbreiden. Bevers en otters die in Flevoland leven, zullen ook ooit de Marker Wadden ontdekken. Hetzelfde geldt wellicht voor reeën. Zij zijn ook weleens van het vaste land naar de waddeneilanden overgestoken.

Omslagfoto: Dieder Plu/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , , , Last modified: 2 februari 2020
Sluiten