Actueel

Eerste herfststorm zorgt voor heftig weer

13:21

2013-10-28 10:09:35 IJMUIDEN - In de jachthaven van IJmuiden liggen de jachten dor de harde wind erg scheef. ANP OLAF KRAAK

De eerste herfststorm van 2017 is een feit. Op het moment van schrijven is er code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Wadden- en IJsselmeergebied. In de overige provincies is code geel van kracht.

De zuidwestelijke wind is vrij krachtig tot krachtig boven land en aan zee en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig. Vrijwel in heel Nederland komen zware windstoten voor van 75 tot 100 kilometer per uur voor. In de kustprovincies, het Wadden- en het IJsselmeergebied komen in de middag zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur voor. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot ongeveer 120 kilometer per uur mogelijk.

Zee wit van schuim

Aan zee waait het windkracht 9. In het noordelijk kustgebied is kortstondig zelfs een zware storm, 10 Beaufort, denkbaar. Deze windkracht gaat gepaard met zeer hoge golven met overslaande rollers, de zee wordt wit van het schuim en het zicht wordt verminderd.

Foto: Koen Suyk

Op Vlieland was vanmorgen al een uur lang windkracht tien van kracht. Tot nu toe werd woensdag in IJmuiden met de zwaarste windstoot van de dag gemeten, 126 kilometer per uur. Het is de zwaarste herfststorm sinds vier jaar.

Havenmeester Lisanne, Marina Seaport IJmuiden: “Momenteel is de wind iets afgenomen. Vanmorgen hadden we te maken met windkracht tien, maar inmiddels is dat afgezwakt tot acht of negen. De storm was al een aantal dagen geleden voorspeld, dus we hadden al voorzorgsmaatregelen getroffen. De hele dag al loopt ons haventeam rondjes over de steigers om alles goed in de gaten te houden. Gelukkig zijn er tot noch toe geen erge dingen voorgevallen door de storm.”

Sluizen en bruggen mogelijk gestremd

In de namiddag en avond neemt de zuidwesten wind weer af. Het heftige weer zorgt naar verwachting van het KNMI niet voor hogere waterstanden aan de kust en op de meren. Aan de kust is het deze week doodtij, wat inhoudt dat de waterstanden op zee al lager zijn dan gewoonlijk. Het is wel mogelijk dat door de weersomstandigheden sluizen en bruggen tijdelijk gestremd zijn voor de scheepvaart.

Foto: Corrie de Boer

 

Coverfoto: Olaf Kraa

Tags: Last modified: 20 september 2017
Sluiten