Bestemmingen

Havenmeester Wimar is streng maar rechtvaardig

Zeilen gaat op zoek naar de mensen achter de havens

11:11

In het hartje van Hellevoetsluis liggen de vierhonderd jaar oude vestinghavens Haaven en het Groote Dok. Passanten kiezen er tussen de commerciële haven achter de brug of de gemeentehaven. Daar vinden we havenmeester Wimar van den Berg (58), tevens brugwachter, die achttien jaar geleden zijn baan als stuurman verruilde voor “de leukste baan van Nederland”.

Wat maakt het de leukste baan van Nederland?
“Het contact met mensen en de afwisseling. We krijgen bezoek van zowel kleine jachtjes als van Rijncruiseschepen van 120 meter. Bezoekers komen van overal. Ik vind het vooral erg leuk wanneer iemand me komt vertellen dat hij ook havenmeester is, ergens aan de andere kant van het land. Ik hou heel erg van buiten zijn. Elke dag fiets ik heen en weer voor het schutten van de brug en de sluis. Die draaien een kwartier na elkaar, dus dat past precies. Binnen bepaalde regels ben je als havenmeester vrij om te gaan en staan waar je wil en dat vind ik erg fijn.”

Waaraan moet een havenmeester voldoen, vind je?
“Vriendelijkheid, want als gastheer moet je ervoor zorgen dat de mensen terugkomen. Ook moet je rechtlijnig zijn, vind ik. Als je een keer ‘zwabbert’, is dat vaak moeilijk terug te draaien. En je moet kennis van zaken hebben. In de Haaven rolt er bij veel zuidenwind een golfslag naar binnen die tegen de kade aan slaat, waardoor het een echte klotsbak wordt. Ik heb eens meegemaakt dat een man niet meer op zijn zeilboot durfde omdat het weer was omgeslagen. Die boot lag daar helemaal verkeerd, dus ben ik zelf aan boord gestapt en heb ik de boot naar de andere kant van de brug gevaren. Voor mij geen moeite, maar het was leuk om de mensen op de kade bewonderend te zien kijken.”

Wat voor havenmeester ben jij?
“Streng maar rechtvaardig, vind ik zelf. Ik ben iemand die geen uitzonderingen maakt, tenzij er écht een heel goede reden is. Als gemeentehaven hebben we andere belangen dan een commerciële; wanneer mensen even willen aanmeren om een ijsje te eten, dan gaan we daar geen geld voor vragen, want dan verdient de ijsboer er wat aan. Maar dat we daar soepel in zijn, wil niet zeggen dat je hier speciale tarieven kunt lospeuteren.”

Wat moeten bezoekers weten voor ze de haven bezoeken?
“Meld je aan het begin van de haven. Tachtig procent van de passanten doet dat niet, terwijl er toch twee heel grote borden aan het havenhoofd staan. Als wij weten wat de mensen willen, dan kunnen wij betere aanwijzingen geven. Sommige mensen willen door de brug, maar melden dat niet. Dan roepen ze ons drie minuten op voorhand op, terwijl ze nog steeds zijn aangemeerd en met een kop koffie in de kuip zitten. Dat begrijp ik niet. We willen graag helpen, maar dan moeten we wel weten wat de mensen van plan zijn.”

Lees ook: Havenmeester Peter houdt kantoor vanuit zijn rugzak

Tekst: Sanne van Giel

Tags: Last modified: 31 december 2021
Sluiten