Actueel

Drie gebroken masten in zware Ronde om Noord-Holland

09:42

De YSY Ronde om Noord-Holland (RNH) is onstuimig verlopen. Vijftig boten zijn uitgevallen, drie masten zijn gebroken en een boot liep vast op het wad. De meest ervaren zeilers kwamen zwaar vermoeid aan. “De combinatie van harde windvlagen en de ondieptes op het Markermeer zorgde ervoor dat de boten het flink te verduren hadden”, volgens Majel Tromp, penningmeester en perscontact van de organisatie. Ondanks de pittige weersomstandigheden wist Team Heiner talents de eerste plaats te behalen in de ORC 1. “Het was een nek-aan-nek-race op het wad tussen de Heiner talents en Antonio Hammerstein op Stella Maris,” volgens Tromp.

Foto Marc van Lint

Veel uitvallers

Op vrijdag 23 juni zijn 120 boten gestart in Muiden, op zaterdag zijn er 70 gefinisht in IJmuiden. “Vooral het eerste rak was zwaar. Tussen Muiden en Enkhuizen waren de meeste uitvallers. De wind was stevig, maar kwam niet boven 6 Beaufort uit. Het kwam aan op zeemanschap en goed materieel,” aldus Tromp. “De zuidwestelijke wind en de stroom tegen op de Noordzee zorgden voor nog meer afvallers; ze hadden het gevoel dat ze geen mijl vooruit kwamen.”

Lekker stampen

Op Standfast 43 Blue June van Henk Zomer voer Erik van Kasteel mee als bemanning. Van Kasteel dacht ook niet vooruit te komen met de stroom tegen. “Maar dat viel mee. Het was lekker stampen tussen Den Oever en Den Helder. Een boot van meer dan twaalf ton beukt goed op de golfslag.”

Gal over de reling

Gerwin Bruynooge had met zijn Comet 38S Cerva meer last van de golven. “Het diepste deel van het Marsdiep noemen ze niet voor niets de Helsdeur. Drie man was zeeziek. Gal ging over de reling en door de golven en vermoeidheid begon een teamgenoot te hallucineren. Hij zag steeds rotsblokken voor de boot. De golven op de Noordzee stonden tot vier meter hoog.”

Zowel de bemanning als de boten hadden veel te verduren. Bruynooge: “Bij ons is de spinnaker gescheurd, zijn een smeerreep en een genuaschoot gebroken en de spinnakerboom sloeg overboord. Gelukkig konden we de boom weer aan boord krijgen, maar wel met schade.” Ook op Blue June heeft de bemanning in het donker een nieuwe genuaschoot moeten vastknopen. De organisatie van de RNH laat weten dat veel boten schade hebben opgelopen, maar dat er geen gewonden zijn gevallen.

Foto Marc van Lint

Dit nooit meer

“Veel deelnemers lieten ons bij binnenkomst weten dat ze dit nooit meer zouden doen. Het was een zware wedstrijd,” vertelt Tromp. Ondanks de weersomstandigheden was het voor winnaar Bruynooge toch een succes. “Zeilen is een verslaving. Doodziek over de Noordzee doorgaan naar IJmuiden was zwaar. Maar eenmaal in de haven na een goed ontbijt en na wat slaap kijk ik terug op een hele gave wedstrijd.”

Hoe win je?

Blue June haalde de eerste plaats in de ORC 3/4. Hoe doe je dat? “Onze tactiek was goed navigeren, continu,” zegt teamlid Van Kasteel. “En we hadden een goede start. We zochten direct vrije wind en dat is gelukt. Daarbij gingen we ingeslingerd de wedstrijd in. Omdat de RNH voor ons de voorbereiding op de Fastnet was, zijn we donderdagnacht al gaan zeilen.” Bruynooge werd 3e in de ORC 2. “We wisten dat we goed hadden gevaren, maar de podiumplaats verraste ons,” aldus een trotse schipper.

Tags: , Last modified: 23 oktober 2017
Sluiten