Actueel

‘Zeesluis IJmuiden’ is de naam van de nieuwe zeesluis in IJmuiden

12:00

De nieuwe sluis die momenteel in IJmuiden wordt gerealiseerd, heeft een naam. Eerder vroegen de Gemeente Velsen en Rijkswaterstaat of mensen hun ideeën voor namen wilden insturen en velen gaven daar gehoor aan, want zo’n 5000 stuurden wat in. Op dinsdag 24 november werd de winnende naam bekendgemaakt, die overigens vijf keer is ingezonden. Dat is niet vreemd want heel origineel is de naam van de sluis niet, namelijk ‘Zeesluis IJmuiden’.

Uit alle inzendingen maakte de naamgevingscommissie van de Gemeente Velsen een selectie. Daarna heeft een jury, die bestond uit de nabije buren van de zeesluis, een top vijf bepaald. Later heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Velsen de naam ‘Zeesluis IJmuiden’ gekozen.  “De is precies wat het is: gelegen in IJmuiden vormt de sluis de komende 100 jaar de toegangspoort tot het Noordzeekanaalgebied en de havens van Amsterdam,” zegt Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. “Een belangrijke sluis, met een glasheldere nieuwe naam.”

Verbaasde reacties

De vijf inzenders krijgen een taart en degene die de naam als eerste heeft ingestuurd, mag aanwezig zijn bij de opening van de sluis in 2022. Op social media wordt verbaasd gereageerd op de verkozen naam. Veel hadden namelijk iets creatievers verwacht.

Bekijk in de Tweet de video van de bekendmaking van de naam:

500 meter lang

‘Zeesluis IJmuiden’ is de grootste zeesluis ter wereld. Sinds 2016 wordt er gewerkt aan het immense bouwproject dat ruimte moet bieden aan steeds groter wordende zeeschepen. Bij groot moet je denken aan 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Als alles volgens planning verloopt, varen de eerste schepen begin 2022 door de nieuwe zeesluis.

Omslagfoto: Topview Luchtfotografie/Rijkswaterstaat

 

Tags: , , , Last modified: 26 november 2020
Sluiten