Actueel

Coronavirus: “Anderhalf meter haal ik zeker aan boord”

18:32

Ga je in deze tijd wel of niet naar de haven? Als je boot op de kant staat kun je het onderwaterschip doen of de romp eens goed poetsen. Lig je in het water dan wil je de zeilen er vast opzetten of alles zomerklaar maken. Iedere watersporter maakt zo zijn eigen overweging. Een rondje havens in Hoorn laat veel klussende watersporters zien. De maatregelen zijn ook hier merkbaar, mensen zijn voorzichtig en waakzaam.

Grashaven Hoorn

Henk van der Geest en Klaas Lusthof
“Vorige week kregen we de sleutel van de boot, en hebben we haar van Makkum naar Hoorn gebracht. De kluslijst is lang, ze heeft namelijk twee jaar stil gelegen. We kwamen vrijdag aan, en zijn op de boot gebleven. We hebben wel voor een week werk, dus gaan rustig aan de slag. Het is mooi weer en afspraken die we hadden zijn allemaal afgezegd. Dus alle tijd voor de boot. Het enige lastige vind ik om van de boot af te gaan en op de steiger en in het sanitairgebouw altijd voldoende afstand te houden.”

Geen naam (“ze herkennen me toch wel”)
“Ik lig al ruim een week in het water. We zouden in mei voor een paar maanden richting Noorwegen zeilen. Ik had zelfs al een opstapper geregeld. Lekker vroeg in het seizoen, om de drukte voor te zijn, was het plan. Maar dat gaat ‘m dit jaar niet meer worden, ben ik bang. Dit virus gaat ons nog wel tijden bezig houden. Later in het seizoen wil ik niet, want dan wordt het me te druk op het water met alle vakanties en de dagen alweer korter. Ik ben vandaag wel naar de boot gegaan om ‘m zomerklaar te maken. Er is genoeg te doen. Ik zit hier niemand in de weg.”

Gerwin Baltus
“We hebben de boot vorig weekend van Volendam, waar ie op de kant stond, naar Hoorn gevaren. En nu gaat de hogedrukspuit er overheen. Terugkerende klussen die toch gedaan moeten worden. Het is in de haven nog rustig, dus is 1,5 meter afstand houden geen enkel probleem. We zijn er elk jaar vroeg bij, ik vind het seizoen al zo kort. We wonen in de randstad en we (ik, mijn vrouw en dochter) gaan meestal op vrijdag al naar de boot. Zaterdag doen we een tochtje en ‘s middags vinden we het leuk om even de stad in te gaan. Dat gaat op dit moment niet, wel lastig. We gaan zeker bij mooi weer als gezin zeilen, is het plan. Vanuit de Bavariaclub wordt er in het voorjaar altijd een weekend georganiseerd, die zal wel niet doorgaan dit jaar.”

WSV Hoorn

Jeroen de Wildt
“Waarom zou je niet naar de boot gaan? Ik woon op de boot, en zie geen problemen. Mijn buurman is momenteel ook op zijn boot aan de gang, maar dat kan zonder problemen. Ik zou eerder de markt of het strand mijden met dit mooie weer. Dat lijkt me onverstandiger! Ik zit hier op mijn eigen eilandje, en loop niemand in de weg. Op zo’n mooie dag als vandaag zijn er nog best wat mensen die even naar de boot gaan. Poetsen, klussen of gewoon er even uit. Het wordt een ander verhaal als er een lockdown komt…”

Casper Ficke en Rowena Ilias
“We zijn de hele week thuis met onze drie zonen, dus is het fijn om nu even naar buiten en naar de boot te kunnen. We moesten een aantal dingen naar de boot brengen, dus hebben we de auto gepakt en zijn deze kant opgekomen. Wel hadden we afgesproken terug te gaan als het te druk zou zijn op de haven. Je ziet hier en daar wel dat er mensen aan de slag zijn, maar iedereen op zijn eigen schip. We zijn voorzichtig en houden afstand. Het is een schitterende dag. Wel wat harde wind, maar anders waren we ook graag even de haven uit gegaan. Maar dan moeten we de zeilen er eerst nog op zetten, de volgende klus op het lijstje.”


Klik op de foto voor een betere versie

Omslagfoto: Zaterdag 28-03-2020 | Haveningang Hoorn

Tags: , , , , , , Last modified: 30 maart 2020
Sluiten