Nieuws

Weer verliefd op je eigen boot

Schoonmaaktips met een groots resultaat

15:15

Voordat je in het nieuwe seizoen weer het water op gaat, wil je natuurlijk dat je boot er spic en span uitziet. Maar poetsen is niet alleen optisch: een schone boot zeilt beter en is een langer leven beschoren. Tijd voor de grote lenteschoonmaak en daarover lees je meer in Zeilen editie 04/2024!


Wellicht dat je de technische aspecten van het onderhoud, zoals klussen aan de scheepsmotor, bij voorkeur uitbesteedt aan professionals. Maar voor het schoonmaken en poetsen van de boot is net wat minder technische kennis vereist. Dat kun je dus prima zelf doen. Het fijne is ook: je ziet direct resultaat.
Redactieboot Zoef ligt al een paar maanden op de kant en is dringend toe aan een beetje liefde en zorg. Het is op de werf nog koud en nat, dus we beginnen de grote schoonmaak thuis. De zeilen haalden we al in het najaar van boord. Ook de vallen in de mast namen we mee naar huis. Natuurlijk voorzagen we de mast van muislijntjes om de vallen voor het zeilen gemakkelijk weer in de mast te kunnen hijsen. Voor de zekerheid maakten we foto’s van de valuitgangen, om te onthouden welke lijn waar hoort.

Weer in de zeilen

Zoef is uitgerust met een mooi setje 3Di zeilen van North Sails. Deze zeilen houden het midden tussen dacron- en laminaatzeilen: het zijn toerzeilen, maar met wedstrijdwaardige prestaties. Na zes jaar intensief gebruik, regelmatig ook ’s winters, staan ze nog altijd mooi, maar zien ze er flink geleefd uit. Zwarte schimmel tiert welig en ze voelen vettig aan – waarschijnlijk van het fijnstof uit de grote steden. Aangezien we met onze redactieboot – onze postergirl – goed voor de dag willen komen, verdienen de zeilen een opknapbeurt. Vanwege ruimtegebrek kiezen we ervoor om deze klus uit te besteden.
Via North Sails komen we terecht bij Zeilwasserij van den Anker in Kerkdriel. Die neemt zeilen van verschillende zeilmakers onder handen. Eigenaar Wilfred van den Anker verwelkomt ons en laat het proces zien. De zeilen spenderen eerst een dag en nacht in een grote bak met lauwwarm water en een mild reinigingsmiddel. Daarna worden ze op de vloer bewerkt met een hogedrukreiniger met een speciale spuitmond om hardnekkige vervuiling te verwij­deren. De huik van het grootzeil krijgt dezelfde behandeling, waarna alles in de loods te drogen wordt gehangen. Het maakt niet uit of je dacron­ of laminaatzeilen hebt; beide materialen krijgen dezelfde behandeling.

Zeilen 04/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto: © Suzanne Kuijer
Tekst: Joris Westerveld

Tags: Last modified: 8 april 2024
Sluiten