Actueel

Berger Leendert Muller: “Triest dat dit zo’n mooi klassiek schip overkomt”

12:36

Het Deense zeilschip Svartlöga dat eind vorige maand voor de kust van Zandvoort zonk, is succesvol geborgen. Bergingsbedrijf Multraship uit Terneuzen heeft samen met DUC Diving uit Urk heeft de klus geklaard. De bergingsactie nam twee dagen in beslag.

De operatie

Drie dagen nadat het zeiljacht op de bodem terechtkwam, is de bergingsactie van start gegaan. “De operatie is in algemene zin vlot verlopen,” vertelt Leender Muller, directeur van sleep- en bergingsbedrijf Multraship. “Er waren geen bijzondere of opvallende dingen voorgevallen tijdens de actie. Alleen dat het triest is dat dit zo’n mooi klassiek schip overkomt.”

Samen met een duikbedrijf uit Urk heeft Multraship het Deense jacht geborgen. “DUC Diving was partner is deze klus en zij hebben de duikwerkzaamheden uitgevoerd,” zegt Leendert. Op zondag 2 september is het schip in de takels van vaartuig Cormorant, dat zeer geschikt is voor wrakopruiming, in IJmuiden naar binnen gebracht.

De bemanningsleden van de Svartlöga waren dat weekend ook aanwezig in IJmuiden om te kijken of ze nog bezittingen terug konden vinden.

De plek op de Noordzee waar het gezonken schip op 17 meter diepte op de bodem lag.

Omgebouwde mijnenveger

Het schip is in 2005 omgebouwd tot tweemaster en heeft een lengte van 24 meter en is 6 meter breed. Oorspronkelijk was het een mijnenveger die in 1964 nieuw in dienst was gekomen bij de Zweedse marine.

De Svartlöga was onderweg van Den Helder naar Zeebrugge en is vermoedelijk gekapseisd door een felle windvlaag op zo’n tien kilometer uit de kust van Zandvoort (52°24’900″N, 4°19’410″O). Het wrak lag op zeventien meter diepte.

Bekijk hier wat de duikers zagen toen zij het wrak inspecteerden:

Lees ook: Schip kapseist op de Noordzee

 

 

 

 

Omslagfoto: Multraship

 

Tags: Last modified: 14 september 2018
Sluiten