Actueel, Nieuws, Reisverhalen, Wereldzeilen

Bemanning Oosterschelde ontvangt oorkonde vanwege reddingsactie

07:40

De Rotterdamse driemaster Oosterschelde heeft op 5 februari 2016, midden op de Atlantische Oceaan de Italiaanse solozeiler Salvatore Mantaci gered. Op 22 september wordt vanwege de verdienstelijke reddingsactie door burgemeester A. Aboutaleb een oorkonde uitgereikt aan de bemanning van de ‘Oosterschelde’.

Salvatore Mantaci was in de problemen geraakt tijdens zijn Atlantische oversteek. De man dreef rond op zijn ontmaste en stuurloze jacht, dat bovendien water maakte. Kapitein Maarten Meindert de Jong werd rond 18:00 uur van de noodsituatie op de hoogte gebracht door het Maritime Rescue Co-ordination Centre Roma.

Oosterschelde 7De Oosterschelde bevond zich op dat moment op 70 mijl afstand van het zinkende jacht en besloot onmiddellijk koers te zetten naar de laatst bekende positie van het jacht, de Tarabaralla. Inmiddels werd de situatie kritisch, getuige onderstaand bericht van het MRCC aan de kapitein van de Oosterschelde: “MRCC ROMA The vessel “TARABALLA” report that the situation become very dangerous. Would please proceed in maximum speed and try to contact the vessel on sat phone”

Om 02:45 UTC arriveerde de Oosterschelde bij de Tarabaralla en ondanks het nachtelijk uur en de hoge golven kon de enige opvarende om 04:10 UTC veilig aan boord van de Oosterschelde worden gebracht. Het zeiljacht werd prijsgegeven aan de zee.

Oorkonde

Driemastschoener OosterscheldeNamens (en in aanwezigheid van) de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen reikt burgemeester Aboutaleb de oorkonde uit. Deze uitreiking vindt plaats aan boord van de Oosterschelde, die voor de gelegenheid is afgemeerd in de Leuvehaven, aan de gastensteiger van het Maritiem Museum te Rotterdam.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is in 1767 opgericht en is de oudste Nederlandse stichting. De stichting kent in individuele gevallen eremedailles toe, uit te reiken door de burgemeester van de plaats van de redding. Dit is de eerste keer dat de Maatschappij, die volgend jaar haar 250e verjaardag viert, een redding door een schip op volle zee honoreert. Een extra bijzondere gelegenheid. Het is ook bijzonder dat in dit geval een zeiler is gered door een zeilschip. Het varend monument die volgend jaar haar 100ste verjaardag viert.

De bemanning bestond ten tijde van de hulpverlening uit kapitein Maarten Meindert de Jong, stuurman Jan Gores, matrozen Jan-Willem Bos, Anna Hvalsoe Andersen en Jeanne Franca Wagner, trainee Lisa Magnin en kok Fennardie Bosma.

Tags: , Last modified: 13 september 2016
Sluiten