Actueel

Bekentenissen van een budgetzeiler

08:32

Zeilen is niet de allervoordeligste hobby die er is. Tegelijkertijd geldt: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Dat weet Mendel Stecher als geen ander. Toen hij zijn eerste kajuitboot kocht en zijn spaarrekening zienderogen zag slinken, wist hij dat het anders moest: “Het speuren naar tweedehands onderdelen en voordelige alternatieven heeft zijn eigen charme.”

‘Delivery’ vanuit Makkum naar Enkhuizen. (c) Mendel Stecher

Zeilen is het leukste wat er is. Ik zeil al vrijwel mijn hele leven en heb altijd bootjes gehad. Pas op mijn 45e treed ik toe tot het illustere gezelschap van kajuitbooteigenaren. Er gaat een wereld voor me open. Plots realiseer ik me wat het hebben van een grote, deze-past-echt-niet-meer-op-het-autodak, zeilboot met zich meebrengt. Ik besluit te gaan zeilen met een beperkt budget.
Mijn eerste kajuitboot is net zo oud als ik. Tjæreblomst II heet ze, en ze is prachtig. Een Noorse schone met een verhaal: ze werd ooit gebouwd op een vakschool in Drammen, Noorwegen, voor de toenmalige burgemeester van de stad. Na wat omzwervingen komt ze in handen van een Nederlandse jongen, een student. Als hij terug naar Nederland komt om verder te studeren, zeilt hij haar solo hiernaartoe. Het verhaal van zijn overtocht hoor ik veel later van zijn oom, die de boot herkent als we in de haven van Marken liggen: halverwege zijn overtocht van Bergen naar Terschelling viel de accu uit. Zijn familie zat dagenlang in de rats. Uiteindelijk vangen ze een berichtje op van de Brandaris: een klein bootje zonder verlichting komt op Terschelling af. Hij was terecht.
Afijn, die boot dus. Die staat ineens op Marktplaats omdat de student geld nodig heeft. Ik zie de foto’s en ben direct verkocht. Stoere rechte neus, een diepe langkieler met boegspriet, overhangende kont, mooie zeeg. Het ziet er allemaal prachtig zeewaardig uit. Ik ga kijken in Makkum en blijf enthousiast. Dit is een project waar ik me wel in wil vastbijten.

Blind

In tegenstelling tot wat het gezonde verstand voorschrijft, laat ik de keuring achterwege. Met een boot van 4500 euro
kan toch niet zo veel mis zijn? Ze vaart al ruim veertig jaar. En voor die prijs, dan moet er toch altijd wel iéts gebeuren? Dat heb ik geweten. Tijdens de ‘delivery’ van Makkum naar Amsterdam vaart de inmiddels vorige eigenaar met me mee. Hij laat me zien waar alles zit en hoe het werkt. De motor, een veertig jaar oude rode Bukh, heeft toch wat moeite met starten. Optimistisch denk ik nog: dat zal de accu wel zijn, even bijladen en hupsakee. Met veel pijn en moeite weten we de laatste restjes stroom uit de accu te peuren; het startrelais sluiten we kort met een stuk hout en daar gaan we.

Zeilen 01/2019

Ben je benieuwd naar het verdere verhaal over de lol van het zeilen met een beperkt budget? Je vindt het artikel in Zeilen 01/2019! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: Mendel Stecher
Tekst: Mendel Stecher

Tags: Last modified: 7 januari 2019
Sluiten