Actueel

Are Wiig verliest mast in hevige zeeën – Exit Golden Globe

13:58

PPL PHOTO AGENCY - COPYRIGHT FREE (for editorial use only) Tel: +44 (0)7768 395719. ppl@mistral.co.uk Photo Credit: Jon Amtrup/PPL/GGR ***2018 Golden Globe solo round the world yacht race: Are Wiig (58) sailing his Olle Enderlin designed OE32 named Olleanna to compete in the GGR. Dismasted on 27. 08. 18 400 miles Sw of Cape Town

De Noor Are Wiig (58) ligt uit de Golden Globe Race. Gister werd bekend dat hij problemen had met zijn windvaanstuurinrichting, een ‘Monitor’, Wiig stuurde zijn Oleanna daarom met de hand. Hij ging bijliggen met 35 tot 45 knopen wind met golven van 7 a 8 meter. Toen hij even maar binnen ging werd de boot door een golf gegrepen en sloeg het schip om en draaide het door om vervolgens weer overeind te komen.

Mast weg

(c) Jon Amtrup/PPL/GGR

Door de rol van 360 graden brak de mast van de boot af. en sloeg een raam weg. Wiig gaf aan dat hij ongedeerd was en dat de romp nog intact was. De mast en tuigage knipte hij los, maar de voorstag liet hij zitten. Met het voorzeil er nog aan deed dat dienst als zee-anker. Don McIntyre, wedstrijdleider van de Golden Globe Race gaf aan dat Wiig zelfverzekerd overkwam en dat hij alles onder controle had en dat hij niet de noodzaak zag om zijn EPIRB te activeren en dus ook geen assistentie behoeft. Zijn tracker hield er wel mee op, vandaar dat hij nu op de kaart te zien is met de tracker uit zijn grabbag.

Oncomfortabel

Het was een zware nacht voor Wiig. Het was moeilijk om te slapen met de bewegingen van de boot zonder zeil. ‘s Nachts werd hij wakker met het gevoel dat de boot nog een rol zou maken, maar dat gebeurde niet. Inmiddels wordt de zee langzaam rustiger. Er zitten nog wat gaten in het dek die gerepareerd moet worden en het schot in de voorpunt is losgeraakt van de romp en enkele wandputtingen zijn losgeraakt. Aan stuurboord is te zien dat de boot van een golf af is gevallen, maar toch acht Wiig de romp nog sterk genoeg. Alle onderdelen voor een noodtuig zijn nog in orde.

Ervaren

De Noor is een erg ervaren zeiler. In 1988 werd hij tweede in zijn klasse in de Ostar, een beroemde, zware solozeilwedstrijd van Engeland naar Amerika. Zijn voorbereidingen voor de Golden Globe liegen er niet om en hij wist iedereen te verbazen met zijn hoge snelheden al vanaf de start. Zijn boot Oleanna is de kleinste in de vloot, maar heeft wel de langste waterlijn. De spitsgatter is een OE32, van de tekentafel van Olle Enderlein.

Beeld via GGR-organisatie

 

Tags: , , Last modified: 28 augustus 2018
Sluiten