Er bestaan nogal wat vooroordelen over milieuvriendelijke alternatieve antifoulings. MilieuCentraal, HISWA Vereniging en Waterrecreatie Nederland hebben in 2019 een praktijktest gehouden met 13 milieuvriendelijke antifoulings. Bekijk hier de resultaten.
Testlocaties
Sinds het begin van vaarseizoen 2019 doen twee verhuurbedrijven van HISWA Vereniging mee aan deze test. De ene vloot, Ottenhome in Heeg, ligt op zoet water en de andere, Aquavitesse in Bruinisse, op zout water. Elke boot van de vloot is voorzien van één van de alternatieve producten. Elke zes tot achter weken werden de boten uit het water getild en geïnspecteerd. Daarnaast is een statische test uitgevoerd met behandelde panelen in Den Helder. Met deze panelen kon het worst case scenario worden beoordeeld.
De resultaten
Conclusies
- Relatief geven op zoet water alle producten nagenoeg eenzelfde resultaat als de biocidehoudende antifouling op het referentievaartuig.
- Op zout water blijkt dat de biocidehoudende antifouling op het referentievaartuig geen voldoende aangroeiwerende werking heeft om het gehele seizoen aangroeivrij te blijven. Het referentievaartuig scoorde in bovenstaande tabel een 4. Een aantal geteste producten scoren tegenover deze 4 van het referentievaartuig nagenoeg vergelijkbaar. Daarbij tekent Endures aan dat deze producten, anders dan biocidehoudende antifouling, gemakkelijk zijn te reinigen.
- De cijfers zijn gegeven zonder het reinigen van de onderwaterschepen tijdens het seizoen. Er zijn grote verschillen met betrekking tot het reinigen van de onderwaterschepen. Bij Ecospeed kon de aangroeiwerende werking niet beoordeeld worden. In de test is door de leverancier aangetoond dat de coating zeer goed en schadeloos te reinigen is.
- Bij andere producten werden aangroeiwerende eigenschappen vastgelegd, waarbij ook de mate van schoonmaken is beoordeeld. Alle producten op siliconenbasis zijn eenvoudig schoon te maken zonder dat de werking negatief wordt beïnvloed. Ook Finsulate is eenvoudig schoon te maken met een schrapstaal. Bij de ultrasoon systemen is reinigen afhankelijk van de gekozen onderwatercoating, maar ook hierbij geldt dat daarmee de werking van het systeem niet wordt beïnvloed.
Deze cijfers zijn gebaseerd op de absolute bevindingen
Meer informatie
Lees hier het hele rapport: ‘Field efficacy test of environmentally friendly antifouling products for pleasure boats in The Netherlands’
Samenvatting Varen doe je Samen!: Praktijktest alternatieve milieuvriendelijke antifouling afgerond: bekijk de resultaten
(c) Omslagfoto: Varen doe je Samen
Op Lauwersoog varen verschillende boten al vier jaar met dezelfde laag koperhoudende AF. Afspuiten in oktober en gewoon weer in het water in april.
Koen zijn boot gaat voor het vijfde seizoen.
Maar is en blijft wel giftig, en nu zal je denken wel nee…
maar het is wel en blijft el een FEIT. en ja het systeem werkt…maar echt niet duurzaam voor de natuur.
kijk hier maar, van harte welkom https://www.nanoprofs.com/boot-wrapping
En nanodeeltjes zijn wel goed voor het milieu? Ook die coating is niet eeuwig en verdwijnt in het ecosysteem!
Beter 1 x in lange tijd “giftige” harde antifouling gebruiken, dan 1 x in korte tijd: In beide gevallen zullen er belastende deeltjes in het water belanden, dan maar liever 1 x in de 5 – 10 jaar i.p.v. 1 x per jaar….. Daar zijn ze in Scandinavië inmiddels ook achter!
opvallende heeft finsulate tegen de verwachtingen slecht gepresteert terwijl dit juist veel positief promotie via pers en prijzen ontvangt – is er al een reactie hierover van Finsulate?
Zou jammer zijn als dit klopt (naast een duur grap natuurlijk)