Actueel

Antifouling-test: de resultaten op een rijtje

16:59

Er bestaan nogal wat vooroordelen over milieuvriendelijke alternatieve antifoulings. MilieuCentraal, HISWA Vereniging en Waterrecreatie Nederland hebben in 2019 een praktijktest gehouden met 13 milieuvriendelijke antifoulings. Bekijk hier de resultaten.

Testlocaties

Sinds het begin van vaarseizoen 2019 doen twee verhuurbedrijven van HISWA Vereniging mee aan deze test. De ene vloot, Ottenhome in Heeg, ligt op zoet water en de andere, Aquavitesse in Bruinisse, op zout water. Elke boot van de vloot is voorzien van één van de alternatieve producten. Elke zes tot achter weken werden de boten uit het water getild en geïnspecteerd. Daarnaast is een statische test uitgevoerd met behandelde panelen in Den Helder. Met deze panelen kon het worst case scenario worden beoordeeld.

De resultaten

Conclusies

  • Relatief geven op zoet water alle producten nagenoeg eenzelfde resultaat als de biocidehoudende antifouling op het referentievaartuig.
  • Op zout water blijkt dat de biocidehoudende antifouling op het referentievaartuig geen voldoende aangroeiwerende werking heeft om het gehele seizoen aangroeivrij te blijven. Het referentievaartuig scoorde in bovenstaande tabel een 4. Een aantal geteste producten scoren tegenover deze 4 van het referentievaartuig nagenoeg vergelijkbaar. Daarbij tekent Endures aan dat deze producten, anders dan biocidehoudende antifouling, gemakkelijk zijn te reinigen.
  • De cijfers zijn gegeven zonder het reinigen van de onderwaterschepen tijdens het seizoen. Er zijn grote verschillen met betrekking tot het reinigen van de onderwaterschepen. Bij Ecospeed kon de aangroeiwerende werking niet beoordeeld worden. In de test is door de leverancier aangetoond dat de coating zeer goed en schadeloos te reinigen is.
  • Bij andere producten werden aangroeiwerende eigenschappen vastgelegd, waarbij ook de mate van schoonmaken is beoordeeld. Alle producten op siliconenbasis zijn eenvoudig schoon te maken zonder dat de werking negatief wordt beïnvloed. Ook Finsulate is eenvoudig schoon te maken met een schrapstaal. Bij de ultrasoon systemen is reinigen afhankelijk van de gekozen onderwatercoating, maar ook hierbij geldt dat daarmee de werking van het systeem niet wordt beïnvloed.

Deze cijfers zijn gebaseerd op de absolute bevindingen

Meer informatie

Lees hier het hele rapport: ‘Field efficacy test of environmentally friendly antifouling products for pleasure boats in The Netherlands’
Samenvatting Varen doe je Samen!: Praktijktest alternatieve milieuvriendelijke antifouling afgerond: bekijk de resultaten

(c) Omslagfoto: Varen doe je Samen

De mogelijkheden op een rij

Tags: , , , Last modified: 5 maart 2020
Sluiten