Actueel

31 Nederlandse deelnemers in Rolex Fastnet Race

09:36

De 47e Rolex Fastnet Race gaat zondag 6 augustus van start in Cowes, Engeland. De iconische wedstrijd voert de deelnemers langs de Engelse zuidkust over de Keltische Zee om de Fastnet Rock en eindigt in Plymouth. Een race die geliefd is bij vele zeilers en die dan ook binnen mum van tijd vol zat. Dit jaar zijn er maar liefst 31 Nederlandse inschrijvingen, waaronder de twee Nederlandse Volvo Ocean Race-deelnemers.

Populair

De Fastnet is al jaren de grootste en meest diverse offshore zeilwedstrijd. In 1925 werd de eerste editie gevaren, daarmee is het tevens Europa’s oudste offshore zeilwedstrijd. Nu in 2017, 92 jaar later, wordt er een record gemeten met rond de 4000 zeilers. Het is de grootste internationale competitie met boten uit 27 landen.

De populariteit van deze race is af te lezen uit de inschrijvingen. Dit jaar waren de 340 plekken na opening van de inschrijvingen, in 4 minuten en 24 seconden gevuld. Onderstaande Nederlandse teams wisten zich binnen die paar minuten in te schrijven en starten zondag.

De boten (met uitzondering van de VO65’s) zijn gesorteerd op rating (TCC), van hoog naar laag. Hoe hoger de rating, hoe sneller de boot zou moeten kunnen varen.

Scheepsnaam

Oz

Eigenaar

E.W. Tailwind B.V.

 

Schipper

Mikhail Agafontsev

Boottype

Open 60

Van Uden Van Uden Holding B.V Gerd-Jan Poortman Ker 46
Tonnerre 4 Piet Vroon Frank Gerber Ker 51
Bucket List Dennis Maijer Floris Toetenel Farr 45
Nature Zeezeilschool Scheveningen Pieter Visser Farr 45
People Zeezeilschool Scheveningen Team Spitfire Farr 45
Visione Nikolaus Knoflacher Ilc 40
Elke Frans & Carla Rodenburg  Frans Rodenburg First 40
Pelgrim Rimmer Stumpel Matthijs Hardeman Salona 41
Junique Raymarine Sailing Team Chris Revelman & Pascal Bakker J/122
Windshift Rob Bonte  Eric Zuidmeer Varianta 44
Ajeto! Robin Verhoef & John Van Der Starre J/122e
Olympix Hugo Gommers X4
Plan B Frans Driessen Rommel 36 Er
Maverick Chris Schram J/120
Jai Alai Alain Bornet J/109
Antares Frans Winterswijk Trintella 53
Swarte Swaen Tolleiv Trimborn Swan 40
Arethusa Kees Mijs J/109
Firestorm Wim van Slooten J/109
One Wave Ahead I Veit Hilger Waarschip 12.20
Panther Yvonne Beusker & Edith Voskamp J/105
Blue June Henk Zomer Standfast 43
Blizzard Of Uz Erik Mayer-Martenson Sun Fast 3200
Winsome Harry J. Heijst S&S 41
Scheepsrecht Jim Heilijgers Bavaria 410
Emily Gerard Jonker  T.J.R. Woudenberg Nicholson 43
J-Quattro Joost Van Der Wal J-120
Letitgo3 Willem Johannesma X-40
Volvo Ocean Race deelnemers
AkzoNobel Simeon Tienpont VO65
Team Brunel Bouwe Bekking VO65

Waarom is de race zo geliefd bij wedstrijdzeilers?

Duizenden toeschouwers staan langs de route aan de Engelse zuidkust. Vanaf de start bij Cowes gaan de zeilers westwaarts over de Solent, via de smalle doorgang bij Hurst Castle en langs de opvallende rotsformatie the Needles de zee op. Door Het Kanaal, langs de rotsige Engelse zuidkust, voorbij Land’s End naar de volgende fase van de wedstrijd: over de Keltische Zee, naar de zuidpunt van Ierland om de Fastnet Rock te ronden. Vanaf daar zeilen ze terug via de Scillies naar Plymouth. Gemiddeld doen de zeilers er zo’n 4 dagen over, maar in 2011 wist trimaran Banque Populaire V een record te varen door te finishen in 1 dag, 8 uur en 48 minuten.

De race volgen?

De populariteit van de wedstrijd maakt dat deze ook goed te volgen is voor fans. Via social media-kanalen van de organisatie worden er continu updates gegeven. Je kunt de Fastnet volgen via de FacebookpaginaTwitter (#rorcrfr), Instagram en YouTube.

Tracker

Via de tracker kun je iedere boot in de vloot volgen. Bekijk een specifieke klasse of selecteer jouw eigen favorieten. Bij de gegevens van de boten zie je hoe hun bootsnelheid is, de weersomstandigheden en hoe het klassement er op dat moment uitziet. Bekijk de tracker.

Radio en televisie

Via radio en tv komen regelmatige updates van de Fasnet naar buiten. Een speciale Fastnet radio wordt tijdens de start opgezet in Cowes en ook tijdens de finishes is er live radio vanuit Plymouth. Met regelmatig updates vanuit het deelnemersveld. Verhalen en hoogtepunten van de race worden besproken. Online luisteren, en tevens terugluisteren, is mogelijk via 879fm.

Naast Fastnet radio is er ook Fastnet tv. De complete start wordt gefilmd, inclusief commentaar, en uitgezonden via de officiële website.

Zeilen vanuit de luie stoel

Zelf meedoen kan ook, gewoon vanuit huis via het virtuele online spel. Tactische besluiten zijn hierin belangrijk terwijl je in een vloot van zo’n 15000 virtuele zeilers zit. De Virtual Regatta Fastnet Game speel je via de officiële website.

De start van de Rolex Fastnet Race is zondag 6 augustus vanaf 11.00 uur.

Tags: Last modified: 23 oktober 2017
Sluiten