Vaartest

Aira 22: Opvolger voor de Valk?

10:00

Een open kielboot, gebouwd in Nederland, ontworpen door Simonis/Voogd, met een wegzeilprijs van 15.400 euro. Kan dat?

Download gratis de volledige vaartest hier.

Stand van zaken

We duiken in ons vaartesten archief. Welke boten waren nou echt bijzonder? Begin dit jaar hebben we de Aira 22 getest en vergeleken met de traditionele polyester Valk. Hoe ging dat ook alweer?

De eerste keer dat we de boot zagen was op Boot Düsseldorf 2018. Daarna kwamen we de boot tegen op de Hiswa in de RAI en later op de Hiswa te Water in Lelystad, waar een nationale watersportjury (waar Zeilen onderdeel van uit maakt) de boot uitriep tot Hiswa Boot van het Jaar 2018. Ook trok de Aira 22 in 2019 weer veel aandacht op de botenbeurzen.

 

Terugblik vaartest

We nemen de proef op de som. Het waait niet erg hard, maar daar zouden zowel de Valk als de Aira wel raad mee moeten weten
De Valk die met ons meevaart is overigens een Polyvalk, een standaard Ottenhome Valk, die is gebouwd bij Breehorn. ‘Onze’ Aira is een full option uit geruste boot met zowel een gennaker­ als comfortpakket. De boot heeft een ondiepe kiel met torpedokiel. De boot is in drie versies verkrijgbaar: de 15.400 euro kostende Clubversie, die zonder motor en extra’s is uit gerust; de DaySailer (voor 18.645 euro), inclusief elektromotor en bijbehorend uitklapsysteem, kussens en tafel en dan is er nog de MatchRacer (voor 16.790 euro), met gennaker en bijbehorend beslag.

Je ziet het videoverslag van de vaartest hier

Sportbootlijnen

De Aira 22 is een door Maarten Voogd en Alexander Simonis ontworpen open kielboot met bankjes in de kuip, een kort achterdekje met achteronder en een vast kapje over het afsluitbare vooronder. De boot is voorzien van een aluminium mast met square top grootzeil en een kleine fok. Indien gewenst komt-ie met een uitschuifbare boegspriet voor een fractionele gennaker. Als basis zijn de sportbootlijnen van Simonis/Voogd gebruikt. Die zijn vervolgens bijgewerkt om er een comfortabel, maar goed zeilende boot van te maken.

Aira 22

Onder de voorste bankjes zitten diepe bakskisten. (c) Laurens Morel

Zeilen 01/2019

De volledige vaartest stond in Zeilen 01/2019. Je download gratis de volledig vaartest hier.

Omslagfoto: Laurens Morel
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Tags: Last modified: 21 oktober 2021
Sluiten