Starten met zeilen

Vier tips om te leren zeilen als volwassene

Voor iedereen die wil leren zeilen maar nog geen zeilervaring heeft

18:38

Van veraf zie je het gebeuren. De wind slaat in de witte zeilen en de boot glijdt soepeltjes door de golven. Er wordt aan een lijn getrokken – het zeil komt nog mooier te staan en het schip accelereert. Kon jij dit ook maar, denk je. Maar hoe leer je zeilen als volwassene? Zeilen geeft vier tips voor beginnende zeilers.

1. Ga mee als opstapper

Een avontuurlijke en sociale manier om te leren zeilen is door mee te gaan als opstapper. ‘Opstappen’ houdt in dat je meegaat op de boot van een ander en helpt tijdens het zeilen. Vaak krijg je simpele taken toegewezen en kan de schipper uitleggen waarom hij of zij een bepaalde handeling uitvoert. Het fijne is dat de schipper verantwoordelijk is; zelf hoef je geen ingewikkelde keuzes te maken of manoeuvres te volbrengen. Daarbij is het vaak zo dat voorkennis van zeilen niet noodzakelijk is. Door ‘op te stappen’ kun je ontdekken of zeilen wat voor je is en je eerste vaaruren maken.

Je kunt opstapper worden op verschillende manieren. Het is mogelijk om je aan te melden bij organisaties van zeilevenementen, zoals de Atlantic Rally for Cruisers (ARC) of de zomertocht ‘De Horizon Voorbij’ van vereniging de Kustzeilers. Je kunt ook lid worden van de Facebookpagina ‘Voor Opstappers’ waarin booteigenaren oproepen plaatsen wanneer ze iemand zoeken die wil meezeilen. Hoe opstappen er aan toe kan gaan, lees je hier.

2. Rondvragen in havens en op zeilscholen

Een andere manier om boten te vinden waarop je kunt meezeilen, is door een willekeurige haven binnen te wandelen en te gaan rondvragen. Wellicht dat iemand je een stuk(je) mee kan meenemen en je het een en ander over zeilen kan uitleggen.

Op deze manier wist de Duitse Sanni Müller van Flensburg tot Frans-Polynesië te komen, ondanks de coronapandemie. Op haar Instagram-pagina zijn haar liftverhalen te bekijken en te lezen.

Ook op zeilscholen kun je een kijkje nemen. Vraag eens rond in het kantoor en houd de social media in de gaten; soms komen er oproepjes langs voor hulp aan boord. Hoe meer tijd je op een schip kunt doorbrengen, hoe beter.

3. Lid worden van een studentenzeilvereniging

Ben je onder de vijfentwintig jaar, kun je lid worden van een studentenzeilvereniging. Dit is een gezellige manier om kennis te maken met verschillende zeildisciplines en om andere jonge zeilers te ontmoeten. In Utrecht zit bijvoorbeeld Histos en in Leiden vind je De Blauwe Schuit.

Leren zeilen bij Histos. Beeld: (c) Histos

Vaak organiseert de vereniging instructieweekenden en dagen/avonden waarop de ervaren leden zeilles geven aan de anderen. Ook zijn er theorieavonden waarin experts vertellen over thema’s als kaartlezen en het weer. Daarbij zijn er voldoende borrels om te praten over zeilen met andere zeilers. Wel kan het zijn dat er ‘verplichtingen’ komen kijken bij het lid worden, zoals een introductieweekend bijwonen of het deelnemen aan commissies.

4. Les nemen

Heb je wat geld te besteden, dan kun je bij zeilscholen of enkele verhuurbedrijven zeilles nemen. Mocht je de ambitie hebben om in de toekomst lange tochten te gaan zeilen, is het aan te raden om les te nemen in een kielboot. Valken zijn simpele kielboten waarop je de basis voor het zeilen goedkoop en goed kunt leren. Bijna iedere zeilschool heeft deze ter beschikking voor zeillessen. Uiteraard kun je ook les nemen in snellere boten, zoals een catamaran of Laser. Hierbij draag je meestal een wetsuit en ben je iets actiever in de boot.

Er zijn enkele zeilscholen waar het mogelijk is om les te nemen in een kajuitjacht. Tip Top Sailing, bijvoorbeeld, geeft zeilles aan volwassenen in kajuitboten het CWO Jachtzeilen in enkele dagen te halen is. Ook kun jacht leren zeilen tijdens zeilvakanties in onder andere Griekenland en Kroatië, bij bedrijven zoals Amorgos. De kosten hiervoor zijn hoger.

Je kunt zowel privéles als in groepsverband les nemen. De instructeur zit bij je in de boot of vaart in een motorbootje ernaast. Met een aantal lessen kom je een heel eind in het leren zeilen.

Natuurlijk kun je ook bij bekenden rondvragen of mensen je kunnen leren zeilen. Aanbieden om in ruil daarvoor een dag te helpen klussen, is een tip.

Beeld: (c) Laurens Morel

Tags: , , Last modified: 17 maart 2022
Sluiten