Starten met zeilen

In wat voor boot heb jij leren zeilen? Top 10 leukste lezersreacties

"Op dat bootje schijn ik verwekt te zijn, dus ja het zit in mijn genen."

11:29

leren zeilen

Afgelopen week vroegen we lezers via onze social media kanalen: “In wat voor boot heb jij leren zeilen en waar?” Vervolgens ontplofte ons kanaal met al jullie leuke reacties. Dank daarvoor! Wij hebben de leukste inzendingen even voor jullie op een rijtje gezet.

“Mijn ouders zeilden al en ontmoetten elkaar voor de oorlog in Rotterdam op de Rottemeren. Mijn vader had een BM 16m2. Na de oorlog kochten ze samen het “Goudhaantje”, zie foto. Op dat bootje schijn ik verwekt te zijn, dus ja het zit in mijn genen. Met mijn ouders zeilde ik eerst een jaar op een houten Boeier “Mientje”, die een overweldigende indruk op me maakte. Ik was zes jaar en erg boos op mijn vader toen hij Mientje verkocht! Daarna volgde een stalen S-spant de “Fair lady”, waarmee ieder jaar naar het IJsselmeer en Friesland werd gevaren. Zelf had ik een flitsje, toen een solo en vervolgens een Centaur.”
– Ithika zeilt –

“Ik had mijn eerste zeilervaringen met de zelfgebouwde Piraat door mijn vader die daarna nog een Dompkruiser en een Scheldeschouw bouwde. Zowel het zeil- als bouwvirus van hem overgenomen en inmiddels bijna klaar met onze tweede boot, een 11.40m brugdek catamaran. De eerstgebouwde was een 9.80m Farrier Trimaran.
– Tom Siemerink –

“Ik had nog nooit gezeild. Zag een advertentie voor maat op een tweemasttjalk De Hannes (1982), gesolliciteerd en aangenomen. Ondertussen gezeild van Lovisa (Finland), waar we onze eerste boot gekocht hebben, tot en met Brest, waar we onze huidige boot gekocht hebben. Blijft heerlijk genieten.”

Cees Goudsblom

“Ik heb leren zeilen in een door mijn vader gebouwde ‘Piraat’ op het Zuidlaardermeer. Daarna ingestapt in de ‘Flits’ waarmee ik het wedstrijdzeilerij heb geleerd en vervolgens in de ‘Laser’.”

– Jos Bruining –

“Aan een touw in een Hopla, vanaf dat ik een jaar of twee was, zonder wind uiteraard. En daarna met m’n vader in dat bootje. “Vaar maar naar die schoorsteen en nu naar de Watertoren”. Daarna in de optimist op de zeilschool in Lemmer en vanaf mijn 11e in de Splash. Van Karel Lantermans echt goed zwaardboot leren zeilen. Vanaf m’n 15e in de Laser Radiaal.”
– Tjarda Adema Platvoet

“Ik zat zo’n zestig jaar geleden op het Braassemermeer al aan het roer. Nooit meer losgelaten.

– Peter van der Kleij –

“Met een middellandse zee Jol vanaf het strand in Carnac (Zuid Bretagne) als 14-jarige. Altijd leuk blijven vinden en na het trouwen een Spanjer gekocht waarmee op de Braakman, bij Terneuzen, gezeild werd. Daarna verhuisd naar Goes, boot voor een paar jaar in de haven van Wolphaartsdijk. Daarna een Kievit 680. Heerlijk en veel mee gezeild op de Zeeuwse wateren. Na 15 jaar een Ecume de Mer voor nog meer zeilplezier. Toen ik 70 werd heb ik die verkocht en een motorjachtje aangeschaft (Albin 25). Kon het zeilen toch niet loslaten en nu twee jaar geleden een Randmeer erbij gekocht zodat als het weer het toelaat ik toch af en toe kan zeilen. Heerlijk!”
Sander Verspuij

“Tijdens Corona had ik bedacht om een Centaur te kopen die bij ons in het dorp in de haven lag (Uitgeestermeer) met ligplaats erbij voor dat seizoen. Ik had nooit echt gezeild behalve ooit op een punterboot in Giethoorn. Mijn man wel eens bij ons op het meer. We hadden geen idee en wisten ook niets van het optuigen. Met YouTube en wat adviezen (Wat in hemelsnaam is een fokkeschoot?) is het gelukt. Eerst alleen dwars op de wind (Hoe komen die andere boten nou die kant op), veel kijken wat anderen doen en met gewoon uitproberen kwamen we er uiteindelijk wel. Overigens had een van ons wel veel verstand van motoren en ook vaarbewijs.

Door direct mee te doen met wedstrijden van de zeilvereniging lukte het steeds beter. Daar kregen we veel advies en leerden we sneller. Zelfde seizoen een iets grotere boot (een Friendship 22) gekocht voor op het Uitgeestermeer. Jaar daarop op vakantie naar IJsselmeer. Het grote water vonden we zo fantastisch dat we uiteindelijk een grotere boot hebben gekocht: Winner 950. Vaargebied IJsselmeer en inmiddels ook Waddenzee en Noordzee op geweest. Zeilen vinden we beiden echt ontzettend fijn en we zijn nog lang niet uitgeleerd!”

– Irma van den Berg –

“Vanaf mijn vierde. Via een vlot dat langszij onze klipper lag waar we tot mijn tiende op woonden. In het overnaads, koper geklonken bijbootje van mijn opa; een Rana met een piraten spriettuigje. Lijkt erg op dit bootje.”
Aernoud Jongepier

“Een Piraat, door mijn vader gebouwd als bouwpakket, omstreeks 1975. Ik voer op de Kleine Belterwijde bij Belt-Schutsloot. Na de Piraat een Flits. In de jaren ’80 en ’90 een aantal windsurfboards, daarna weer op de zeilboot; een Yngling, een Friendship 28 en nu een geweldig fijne Bavaria 34-3 uit 2000. Mijn ouders hadden zelf in de jaren ’70 een 6 meter lange Carina kajuitzeilboot. Die vond ik toen zo groot. Ik ben ze nog steeds dankbaar.” – Wim Jeuring –

En waar heb jij leren zeilen? Deel het gerust nog even met ons en elkaar onder onze Facebook post.

Tags: Last modified: 5 maart 2024
Sluiten