Promo

Zeilschool Zuiderzee: zeilles op maat

Nieuwe zeilschool in Enkhuizen

10:20

Zeilschool Zuiderzee

Zoveel cursisten zoveel leerstijlen – iedereen leert zeilen op zijn of haar eigen manier, of je nou een beginner bent of een opleiding tot zeilinstructeur volgt. Toch heeft iedereen één ding gemeen: leren gaat sneller als het leuk is.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Dat is waarmee de nieuwe Zeilschool Zuiderzee zich wil profileren. Zeillessen op maat, waarin plezier in het zeilen centraal staat. Met opgeteld 30 jaar didactische ervaring zorgen eigenaren Jochem en Jaap ervoor dat jij je leerdoelen haalt. Zeilen sprak twee cursisten van de school.

Voor beginners én gevorderden

Jos Kusters (54) haalde zijn CWO2 vlak voor corona bij Jochem, die toen nog voor een andere zeilschool werkte. Toen Zeilschool Zuiderzee in het leven geroepen werd, kwam Jos terug voor vervolglessen. Jos: “Ik ben buitengewoon gecharmeerd van hoe zijn lessen in elkaar zitten. Ondanks de hoge informatiedichtheid gaat alles enorm spelenderwijs.”

Iedereen heeft een eigen leerstijl, daar spelen de mannen van Zuiderzee op in. “Ik wil weten wáárom iets moet. Daarom kreeg ik altijd een onderbouwing van de instructeurs,” zegt Jos. “Mijn medecursist was intuïtiever bezig: die wilde het eerst voorgedaan hebben en het daarna zelf proberen.”

Kleinschalig

Niet alle zeilscholen bieden de ruimte voor zulke persoonlijke begeleiding – maar bij Zeilschool Zuiderzee krijg je les in kleine groepjes, en er is één lesboot. Kwaliteit boven kwantiteit. “Daardoor kunnen we maatwerk leveren,” vertelt Jochem. “We bieden normale cursussen aan, maar bijvoorbeeld ook een persoonlijk opleidingsplan voor de gevorderde zeiler of een opfrisdag voordat je op vakantie gaat.”

“Enkhuizen is een ideale leslocatie. Als het hard waait kunnen we beschutting zoeken achter de Houtribdijk, maar als mensen met zwaarder weer willen oefenen blijven we er juist voor.

Jochem Ploegmakers
Jaap Blok

Maatwerk

Wendy de Jong-Platenburg (37) is een beginnend zeilster. In drie goedgevulde cursusdagen haalde zij en haar man hun CWO1. “We waren met drie cursisten aan boord. Instructeur Jaap had meteen door dat de een wat meer vragen stelt, en de ander wat meer aanmoediging nodig heeft. Hij paste zijn instructies daarop aan.”

Wendy: “De cursusdagen zijn van 9 tot 6 – best intensief met al die informatie om tot je te nemen. Maar de afwisseling werkt: motormanoeuvreren, navigatie, en natuurlijk lekker zeilen. Alles gaat spelenderwijs; een hele leuke manier van leren.”

Zeilschool Zuiderzee
De lesboot van Zuiderzee

Zelfstandig op pad

Volgend jaar wil Wendy met haar gezin een zeilboot huren in bijvoorbeeld Griekenland. “Als het zover is gaan we weer langs Zuiderzee voor een opfrisdag. Dan mogen de kinderen ook mee aan boord, en krijgen niet alleen wij instructie over het varen, maar raken de kinderen ook comfortabel met een zeilboot.”

Jos is dit voorjaar al naar Engeland gevaren met een houten langkieler. “Tijdens de hondenwacht werd mijn maat erg stil. Bij Zuiderzee leer je niet alleen alle technische aspecten van het zeilen, maar is er ook aandacht voor het psychologische aspect. Op het water moet je goed op elkaar letten. Ik heb mijn maat naar zijn kooi gestuurd om uit te rusten.”

Begin jij met zeilen en wil jij een snelle leercurve? Of ben je een vergevorderde zeiler die nog aan technieken wilt schaven? Alle soorten zeilers kunnen bij Zeilschool Zuiderzee terecht.

Met deze afspeellijst van Zuiderzee is gezelligheid aan boord gegarandeerd:

Tags: , Last modified: 8 december 2022
Sluiten