Onderhoud & klussen

Winterberging – Boot in het water

22:56

 

Als u besluit de boot in het water te laten overwinteren, moet u een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Net als op de wal moet u er voor zorgen dat de boel niet bevriest.

• Doe antivries in de motor, in het toilet en als het kan in de afsluiters.

• Haal de watertank leeg en maak hem eventueel schoon.

• Zorg ervoor dat ook uw hydrofoor, waterpomp of toevoerslangen niet kunnen bevriezen.

• Vul de dieseltank af. Dan ontstaat er geen condens in.

• Vervang de brandstoffilters en ververs de olie.

U hebt nu de kans om op mooie winterdagen te gaan varen, maar als u dat niet van plan bent, kunt u de boot beter goed aftuigen.

• Haal de zeilen en lijnen eraf en neem ze mee naar huis, doe hetzelfde met de kussens en gordijnen.

• Maak de motor winterklaar. Het is een fabeltje dat de motor tijdens de winter af en toe moet draaien. Ten eerste moet u dan steeds opnieuw antivries in het koelwater doen, maar belangrijker is dat de motor niet op bedrijfstemperatuur komt. Een dieselmotor slijt het meest van het starten en koud draaien. ‘Even‘ de motor laten draaien, is dus helemaal niet goed. Laat hem rusten en maak hem in het voorjaar weer klaar voor het volgende seizoen.

IJsvrij

Zorg dat boot goed stormvast afgemeerd ligt. U komt immers waarschijnlijk een lange tijd niet bij uw schip. Bevestig daarom rubberen schokbrekers aan de lijnen of leg eventueel dubbele lijnen naar elke paal van de box.

Als het hard gaat vriezen, is dat niet meteen schadelijk voor de romp. IJs zet uit en zal tegen de romp aan drukken. Is uw boot een multiknik, rond- of S-spant, dan zal het ijs de romp vanzelf iets naar boven werken en niet kapot drukken. Een boot met een plattere bodem of een enkel knikspant met V-bodem of scherpe kimmen loopt meer kans op schade, omdat het ijs de romp minder omhoog zal werken. Een dikke stalen huid kan uiteraard meer hebben dan een polyester of houten romp.

Er zijn vele methoden om de romp ijsvrij te houden. Ten eerste kunt u het ijs rondom weghakken, maar dat is als het een beetje doorvriest een dagelijkse klus. Het helpt ook om riet of stro rondom de romp te leggen. Maar dat kan pas als het al een vliesje op het water ligt, dat ervoor zorgt dat het riet niet wegdrijft. U kunt er ook voor kiezen om een kacheltje in de boot te zetten, zodat u de romp enigszins warm kunt houden. Zeker bij stalen boten is dat handig. De stalen romp is een goede geleider voor de warmte. Bij matige vorst zal het water net aan de buitenkant van de romp niet bevriezen. Als het heel hard vriest, is deze oplossing wellicht niet meer voldoende en moet u ijs gaan hakken.

Er zijn ook zogeheten defrosters in de handel. Dit is een pomp die vanuit de diepte water van net boven nul naar boven haalt en rondpompt. Zodat het water rondom de boot in beweging blijft en niet kan bevriezen.

Tags: Last modified: 9 april 2021
Sluiten