Onderhoud & klussen

6 tips voor het vorstvrij houden van je boot

Is jouw boot klaar voor de winter?

09:19

Foto (c) Eric van den Bandt

De meeste boten liggen al een tijdje in winterslaap modus. Sinds enkele dagen vriest het ook echt. Staat jouw boot op de kant of ligt hij in het water? In allebei de gevallen moeten er voorzorgsmaatregelen genomen worden tegen vorstschade. Hier zetten we de belangrijkste punten op een rij.

1. Motor vorstvrij

Naast het gewone onderhoud, zoals olie verversen en filters vervangen, is het voor de winterperiode belangrijk om je motor vorstvrij te houden. Hoe je dat doet hangt af van je motor. Lees dus eerst even de handleiding voor je eraan begint. Over het algemeen geldt dat je bij motoren met indirecte koeling alleen het buitenwater gedeelte met antivries moet vullen. Bij schepen met directe koeling moet het hele systeem gevuld worden.

Laat direct gekoelde motoren eerst warmlopen voordat je de antivries in de wierpot giet, want pas na warmlopen opent de thermostaat zich en vult de hele motor zich met antivries. Blijf net zolang gieten tot de antivries er bij de uitlaat weer uitkomt. Zorg wel dat je de antivries opvangt, want goed voor het milieu is het niet. Draai de afsluiter van de koelwaterinlaat een keer open en dicht zodat er ook antivries in de afsluiter komt.

2. Houd de accu’s vol

Accu’s kunnen slecht tegen kou, zeker wanneer ze leeg zijn. De gemiddelde lood-zuur-accu heeft last van zelfontlading, dus die moet je tussendoor gewoon even opladen. In niet alle havens mag je permanent aan de walstroom liggen, dus dan is een klein zonnepaneeltje erg handig. Die levert voldoende om je accu’s vol te houden (nadat je ze hebt volgeladen). Is je boot 25 voet of kleiner, dan kun je de accu’s soms gewoon mee naar huis nemen in de winter.

(c) Rob Bonte

3. Afsluiters ijsvrij

Sluit de afsluiter en haal het deel van de slang dat boven de waterlijn zit los. In het ideale geval blaas je hem eerst even door, totdat je bubbels hoort onder/aan de zijkant van de boot. Tegelijkertijd draai je de afsluiter dicht. Vul dan de slang tot boven de waterlijn met antivries en draai de kraan nog eens open en dicht. Zo zit er ook antivries in het kogelhuis. Koppel de slang weer aan.

Staat je boot op de kant, dan kan het water gewoon door de afsluiters weglopen. Ook kun je eenvoudig zien of er antivries door de huiddoorvoer komt, als je met z’n tweeën bent. Houd er wel even een emmertje onder, zodat je het weggespoelde spul kunt hergebruiken.

4. Drinkwatersysteem

Voor het drinkwatersysteem in de boot heb je antivries nodig van het niet-giftige soort, die je kunt krijgen bij de watersportwinkel. Het best is om je tank volledig leeg te laten lopen door de kraan open te zetten en te wachten tot de tank leeg is. Laat de waterpomp niet te lang drooglopen, daar kan hij niet tegen. Daarna gooi je drinkwater-antivries in je tank en zet eerst de kraan open die het verst van de tank vandaan zit. Draai hem weer dicht als er antivries uitkomt. Dat doe je bij alle kranen, van ver weg naar dicht bij de tank. Vergeet de douche en de dekwas niet. Als je een boiler hebt, kun je die het best afkoppelen (ook de elektra) en leeg laten lopen voordat je het antivriestrucje uitvoert, dat scheelt veel dure antivries.

(c) Jasper Themans

5. WC Winterklaar

Als je de aanvoer van het toilet zo hebt behandeld als de onder het punt ‘afsluiters’, hoef je in principe alleen nog maar even een sloot antivries door het toilet te spoelen. Als je dan de afsluiter, vlak voordat de laatste antivries de pot verlaat, langzaam dicht doet, is hij helemaal klaar voor de vrieskou.

6. Boor een gaatje in je roer

Staat je boot op de kant? Veel polyester roeren bestaan uit hard schuim in een glasvezel en polyester schaal. Vaak zit er water in het schuim, dat op de kant veel eenvoudiger bevriest dan in het water. Daardoor kan je roer kapotgaan. Vermoedt je vocht of weet je het niet zeker, boor dan nog in de kraan een gaatje in de schaal van het roer, zodat het water eruit kan lopen. Een weekje voordat de boot er weer in gaat vul je het gaatje met een beetje epoxy.

Toch nog zeilen?

Ook in de winter is het heerlijk zeilen. Wil je je boot winterklaar maken én af en toe van die prachtige zeildagen genieten? Maak je boot dan zeil- winterklaar. Hoe je dat doet lees je hier.

Lees ook: 10 tips om winterzeilen warm en veilig te houden

Titelfoto (c) Eric van den Bandt

Tags: , Last modified: 10 februari 2023
Sluiten