Onderhoud & klussen

Stoom in 8 stappen je motor klaar voor het seizoen

Vergeet naast het jaarlijks onderhoud ook niet de tussentijdse controlerondes

10:30

We gebruiken hem het liefst zo min mogelijk, maar toch is hij soms ook onmisbaar: de motor. Precies daarom verdient deze voldoende aandacht, verzorging en liefde. Met een jaarlijks onderhoud en tussentijdse controlerondes, kun je we heel wat rottigheid voor zijn. Wil je voor het seizoen start de motor weer vaarklaar maken? Werk dan de volgende 8 stappen af.

Stap 1: Vervang de brandstofvoorfilter en -fijnfilter. En neem altijd genoeg reservefilters mee aan boord.

Stap 2: Ververs de olie in de keerkoppeling.

Stap 3: Breng de koelvloeistof op peil.

Stap 4: Maak de wierpot schoon.

Stap 5: Inspecteer de impeller van de buitenwaterpomp. Vervang hem als daaraan ook maar het minste scheurtje te zien is. Hoe je dat doet, lees je hier.

Stap 6: Start de motor. Kijk of er voldoende koelwater uit de uitlaat komt. Controleer het motorruim. Zijn er geen lekkages? Hangen alle kabels nog goed vast? Vertonen ze beschadigingen of schavielplekken? Daarnaast mag er nergens iets tegen een trillend motoronderdeel rusten. Controleer ook of de klemverbindingen van slangen en leidingen nog degelijk vast zitten.

Stap 7: Laat de motor ook even goed warmdraaien. Houd tijdens het warmdraaien een oog op de temperatuurmeter en voel of de slangen en pijpjes van het interne koelsysteem overal warm worden en de doorstroom dus goed is.

Stap 8: Ververs de motorolie en vervang het smeeroliefilter. Stop de motor wanneer hij goed warm gedraaid is en pomp dan de oude olie eruit. Vervang het oliefilter en vul het carter met verse olie. Laat de motor nadien nog even draaien, zodat de nieuwe olie het hele binnenwerk smeert.

Check de motor het hele jaar door

Laat het niet bij jaarlijks onderhoud, maar controleer het hele seizoen door je motor. Dat kost je maar een paar minuutjes van je tijd. Controleer met enige regelmaat het peil en de kwaliteit van de olie. Is die zo dun dat het in druppels van de peilstok sijpelt? Dan kan dat zijn dat er water, koelvloeistof of diesel in vermengd zit. Spoor het probleem vlug op, want dit is erg slecht voor de motor. Check meteen ook de bilge op lekkages. En wat is de conditie van de buitenboordkranen? Draaien ze soepel en sluiten ze volledig af? Merk je losgetrilde moeren op? Staat de V-snaar nog op spanning?

Wie regelmatig een blik op zijn motor werpt, zowel stilstaand als draaiend, merkt veel sneller onregelmatigheden op. Bijvoorbeeld een ander geluid of een vreemde trilling. Houd het onderhoud bij in een apart boekje. Daardoor krijg je beter inzicht in de conditie van je motor en wanneer hij toe is aan een grotere beurt, zonder dat het daarvoor eerst mis moet gaan.
Meer tips over goed motoronderhoud vind je in de onderhoudsbundel van Zeilen.

Tags: Last modified: 20 maart 2024
Sluiten