Motor

In 6 stappen je impeller vervangen

08:00

De impeller is een vitaal, maar kwetsbaar onderdeel van de motor. Doordat de impeller gedurende het seizoen slijt, moet deze af en toe worden vervangen. Hierbij leggen we je in 6 stappen uit hoe impeller vervangen moet:

Impeller vervangen

 

Impeller vervangen. Stap 1Stap 1

Lokaliseer het pomphuis. Het is een rond doosje met een platte deksel waarop aan twee kanten een leiding is aangesloten.

Stap 2

Impeller vervangen. Stap 2Draai de schroeven van het deksel los. Houd een emmer of een spons bij de hand: als het deksel opengaat, loopt het water uit het pomphuis en uit de leiding. Haal het deksel van het pomphuis, het kan nodig zijn om het deksel met de punt van een mes los te wippen. Trek ook de pakking, een papieren ringetje, los.

Stap 3

Impeller vervangen. Stap 3Haal nu de impeller uit het pomphuis. Dat kan door met een puntige tang aan een van de schoepjes te trekken. Een andere oplossing is om het rad er met twee schroevendraaiers uit te werken. Let er wel op dat je niet de randen van het pomphuis te beschadigd.

Stap 4

Impeller vervangen. Stap 4Inspecteer nu de impeller. Als er rubber van de impeller is afgebroken bevindt zich dat waarschijnlijk nog in het koelsysteem. Deze losse stukjes kunnen het systeem blokkeren en moeten worden opgespoord.

Stap 5

Impeller vervangen. Stap 5Vet de nieuwe impeller in met het smeermiddel uit het meegeleverde tubetje of gebruik zuurvrije vaseline. Vet ook de rand van het pomphuis en de binnen kant van het deksel in.

Stap 6

Impeller vervangen. Stap 6Druk de nieuwe impeller in het pomphuis, een van de schoepjes moet daarbij worden platgedrukt. De impeller kan in twee richtingen draaien, het maakt dus niet uit naar welke kant het schoepje wordt platgedrukt. Leg de pakking op het deksel en steek de schroefjes door de deksel en de pakking. Schroef het deksel weer op het pomphuis. Draai de schroeven om en om aan.

Tags: Last modified: 19 maart 2021
Sluiten