Onderhoud & klussen

Snijplaathouder

11:34

Van wereldzeilers is bekend dat zij vaak grote hoeveelheden reservemateriaal en een uitgebreid assortiment gereedschap aan boord hebben. Begrijpelijk, want in verre, verlaten oorden is meestal geen technische hulp voorhanden. Zelfredzaamheid is dus vereist. Ook als u wat minder ingrijpende zeilplannen hebt, kan een goed uitgerust boordwerkplaatsje nuttig zijn. Meestal gaat er namelijk iets kapot als u net ergens lekker voor anker ligt, of juist tijdens die tocht naar een haven waar het zo lekker rustig is – en er geen faciliteiten zijn.

In de komende edities van Zeilen introduceren we daarom een handig stuk gereedschap waarmee u zelf snel een kleine, maar belangrijke, reparatie kunt uitvoeren.

Op de foto ziet u een zogenaamde snijplaathouder. Zoals de naam al doet vermoeden, bevestigt u hier een snijplaat in. Daarmee kunt u bijvoorbeeld een beschadigde schroef of een gemolesteerd asje weer voorzien van een nieuwe draad. Toen wij een aantal jaren geleden met een haperende motor La Coruña binnenvoeren, bleek de lange schroef van het groffilter beschadigd. Daardoor sloot het filter niet goed af en zoog de motor lucht aan. Een veelzijdige Spaanse monteur loste het probleem op, door een nieuwe draad aan het asje te snijden.

In de gemiddelde bouwmarkt zult u de snijplaathouder niet snel tegenkomen, maar op internet worden ze op verschillende plaatsen aangeboden. De gemiddelde prijs voor een handige set bedraagt twintig euro.

Tags: Last modified: 8 april 2021
Sluiten