Onderhoud & klussen

Opblaasboot (be)plakken

Zoals een naam

11:11

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn op zichzelf staand niet zo’n enorme klus, maar leveren eenmaal voltooid, groot genoegen. Dit keer: een naam op je opblaasboot plakken.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 05/2022
Tekst: Dick Huges

Het oude opblaasbootje van Urgje verdient een naam, net als elke andere boot. Maar met zelfklevende plakletters gaat dat niet lukken; die komen bij het leeglaten en oprollen weer vrolijk los.
De oplossing zit ’m in de juiste lijm en een stuk van het materiaal waar ze rubberboten van maken. Vrijwel alle opblaasboten zijn gemaakt van hypalon of pvc. Het verschil tussen beide zie je als je de boot lichtjes opschuurt: hypalon oogt dan wit en geeft stof, terwijl pvc niet stoft en dezelfde kleur blijft. Ook is pvc aan binnen- en buitenzijde precies gelijk van kleur (te zien via het open ventiel), terwijl hypalon vanbinnen rubber- achtig grijs of zwart is en aan de buitenzijde iedere andere kleur kan hebben.
Weet je eenmaal van welk materiaal de opblaasboot is gemaakt (onze bijboot blijkt van hypalon te zijn), dan kun je ook de juiste lijm kopen: pvc-lijm werkt niet op hypalon en andersom. Je hebt voor beide materialen de keuze uit een- of tweecomponentenlijm. De tweecomponentenlijm is sterker en zeker bij het uitvoeren van reparaties de juiste keuze, ook al is het wat meer gedoe.

Een stuk hypalon met de typerende zwarte binnenkant en tweecomponenten-hypalonlijm met verharder.

Allereerst bepaal je de beste positie voor de naam.

Breng met carbonpapier de letters van de naam over op een stuk hypalon en knip de letters uit.

Leg de uitgeknipte letters op de geprinte naam en voorzie ze van een stevig stuk afplakband. Zo kun je de naam straks in één keer opplakken.

Ontvet het oppervlak. Bij serieuze reparaties moet je bij hypalon voor een goede hechting ook schuren.

Meng de tweecomponentenlijm. Een weegschaal werkt nauwkeuriger dan het aflezen van de streepjes op de mengbeker.

Na het tweezijdig aanbrengen en laten aandrogen van de lijm plak je de naam in één keer op de juiste plek. Verschuiven is vrijwel niet mogelijk: vast is vast.

Een beetje geklieder is niet erg: na het drogen kun je de overtollige lijm eenvoudig wegwrijven.

Zolang overtollige lijm niet is uitgehard, kun je deze verwijderen. Een dag later lukt dat niet meer. Langs de letters werkt een stukje stomp hout prima.

Zie ook: Naam op reddingsboei

Omslagfoto en foto’s: © Olav Cox
Tekst: Olav Cox

Tags: Last modified: 15 april 2024
Sluiten