Vaartest

Zeilende bijboot trekt bekijks

10:58

In juni voeren we met een catamaran door Nederland om een editie van Zeilen vanaf het water te maken. Natuurlijk hadden we een bijboot mee. Niet zomaar een, met buitenboordmotor of roeispanen, maar een zeilende bijboot; een bouwpakketje waarmee je binnen een korte tijd geruisloos door de haven zeilt.

Eenmaal opgeblazen en zeilende, trekt een zeilende bijboot de aandacht. “Wat een leuk ding! Waar haal je die?”, roepen zeilers ons toe vanuit hun kuip. In onderstaande video legt Anouk Boermans uit hoe je het bootje dat we bij ons hadden, een DinghyGo, in elkaar zet en zie je wat beelden van het bootje in actie. Liever lezen? De tekst gaat verder onder de video.

Zeilboot als bouwpakket

De romp van de DinghyGo heeft verschillende compartimenten voor lucht, waarbij duidelijk staat aangegeven hoeveel bar erin moet. Het voordeel van een opblaasbare romp is dat het niet zo erg is als je ergens tegen aan vaart en dat de boot in opgevouwen toestand niet zoveel ruimte in beslag neemt.

De mast en giek bevestig je gemakkelijk aan het zeil. Het bootje heeft zelfs een neerhouder, waarmee je het zeil nog wat kan trimmen. Het materiaal is licht, dus het kost niet veel kracht om de mast, giek, zeil, zwaard en roer op te tillen en in de boot te zetten. Op de bijboot zit een mastvoethouder (die je vóór het opblazen van de randen in op de bodem schuift), waar de mast in bevestigt kan worden. Voor extra versteviging van de mast heeft deze bijboot zelfs verstelbare zijstagen. Door dit simpele bouwpakket kun je gemakkelijk in elke haven of wanneer je voor anker ligt een rondje zeilen.

Recreëren óf sportief zeilen

Door de hoge randen kun je comfortabel in de ‘kuip’ zitten. Voor de fanatiekere zeiler is het ook mogelijk om op de rand te zitten en de mogelijkheden van de boot te testen. Op de helmstok ontbreekt helaas een joystick; voor de sportievere zeilers een gemis. De manier waarop je de tuigage in elkaar zet doet denken aan een optimist. Varend heeft het bootje meer weg van een Laser, door het gemak waarmee je de boot zeilt en de rompvorm waarmee je ook een rolltack  of en rolgijp mee kan maken.

In de haven van Sint Annaland testten we het bootje tot het uiterste. Bij het maken van een krachtige rolltack ging het mis; midden in de haven haalden we een nat pak. Dat bood wel een mooie kans om ook het overeind trekken van de boot te testen. Het zwaard bleef door de zwaardelastieken in de kuip goed zitten en daarmee konden we de boot met gemak weer rechttrekken. Door de zelflozer in de spiegel van de boot konden we al snel verder varen zonder een bak water aan boord.

Na een zeilavontuur is de bijboot binnen mum van tijd weer opgevouwen en aan boord gehesen. Op naar de volgende haven of ankerplaats, waar we weer gaan spelevaren of geruisloos aan land kunnen.

Video: (c) Juliëtte Spaaij
Foto’s: (c) Eric van den Bandt

Tags: Last modified: 15 juli 2021
Sluiten