Nieuws

Naam op reddingsboei

Lekker wat fröbelen tijdens de lange winteravonden

11:11

De boot is winterklaar, de bootspullen liggen netjes op zolder, je hebt geen fluit te doen en de lente is nog ver weg. Olav Cox zorgt voor een degelijke naam op de reddingsboei van de boot van zijn kinderen: Beneteau First 18 Urgje. “Zo kun je toch lekker wat fröbelen tijdens de lange winteravond.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 02/2020
Tekst: Olav Cox

Tijdens het doorlezen van het wedstrijdreglement ontdek ik dat er naast een anker ook een reddingsmiddel aan boord dient te zijn dat aan een drenkeling kan worden toegeworpen. Volledig terecht uiteraard. Maar wanneer je dat reglement pas voor de start van je eerste wedstrijd met een net aangeschafte veertig jaar oude micro­ tonner doorleest, kan het zomaar gebeuren dat je zo snel geen echte reddingsboei kunt regelen. De eerste wedstrijd varen we dus met een provisorische reddingsboei aan boord, namelijk twee bij elkaar gebonden stootwillen met een knal oranje reddings­ vest eromheen gebonden. Drijft en werpt prima en is goed zichtbaar, maar of de wedstrijdcommissie hiermee bij controle achteraf genoegen neemt?

Juttersvondst: een reddingsboei.

Jutters

Tijdens de wedstrijd wordt onze aandacht opeens getrokken door een geel stipje aan lagerwal, op de basaltblokken langs de rivieroever. Wat dichterbij gekomen blijkt het een hoefijzerboei te zijn die daar gezien de omringende vuiligheid al een tijdje ligt. Direct na de wedstrijd hebben we de reddingsboei met een bootshaak, vast­ beradenheid, geringe diepgang en een forse dosis geluk van lagerwal weten op te pikken, zonder deze als gevolg van onze ietwat onbezonnen actie direct zelf nodig te hebben.

Watervaste stift ongeschikt

De rechtmatige eigenaar van de reddings­ boei blijkt niet traceerbaar. Er staat geen naam op en de sleetse vaarwegvignet­ sticker maakt ons ook niet veel wijzer. Na een grondige schoonmaakbeurt blijkt onze juttersvondst nog in goed bruikbare staat, dus de reddingsboei wordt toegevoegd aan de boordinventaris. Wel zou er een naam op moeten komen, maar hoe breng je permanent een naam aan op een reddingsboei? Watervaste viltstift verbleekt buiten al snel en zelfklevende plakletters kunnen loskomen van het zachte pvc­ omhulsel van het drijflichaam.
De oplossing is simpel. Aan boord ligt nog een lekke opblaasbare strandbal en een aangebroken tubetje zacht­-pvc­-lijm. Uit het kunststof van de strandbal knippen we letters die we vervolgens op de boei lijmen. Aangezien zacht­pvc­lijm geschikt is om opblaasbootjes mee te repareren, ga ik er vanuit dat de letters op de boei het ook wel zullen houden.

Grondig schoongemaakt en met naam.

Omslagfoto en foto’s: Olav Cox
Tekst: Olav Cox

Tags: Last modified: 4 januari 2024
Sluiten