Onderhoud & klussen

Een takeling maken

Verslavend werkje, hoor, dat takelen

16:16

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn niet ingewikkeld, als je maar de juiste materialen, gereedschappen of aanpak hebt. Dit keer: een takeling maken.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen editie 10/2019
Tekst: Olav Cox

Bij de meeste lijnen is het uiteinde dichtgesmolten om rafelen te voorkomen. Doorgaans doet de watersportwinkel dit met een speciaal lijnensnijapparaat dat de lijn met een heet mes doorsnijdt. Maar waarom voorzie je de lijnen niet van een takeling? Het is een leuk klusje en het oogt verzorgder. Als bijkomend voordeel blijft de lijn bij het uiteinde beter in elkaar zitten, ook als het smeltvlak het begeeft. Je kunt het smelten zelfs helemaal achterwege laten, zodat je je handen wanneer ze doorweekt zijn, niet open haalt aan de vaak scherpe randen van het snijvlak, zeker bij een geslagen lijn. Deze manier van takelen wordt ook wel een noodtakeling genoemd, maar wij gebruiken deze als permanente versie. Wil je dat hij nóg langer meegaat, dan kun je de takeling ook vastnaaien. Maar dat is voor een andere keer.

1. Benodigdheden: takelgaren, schaar, mes of aansteker. Het takelgaren is vaak voorzien van een waxlaagje. In plaats van dit nogal kostbare garen kun je ook een dun polyester lijntje van 1-2 mm diameter gebruiken.

2. Begin met het maken van een ruime lus in het takelgaren. Het losse eind moet lang genoeg zijn om straks stevig aan te kunnen trekken.

3. Wikkel het takelgaren een paar slagen rondom de lijn en de lus van takelgaren heen, zodat je de lus kunt loslaten.

4. Wikkel het takelgaren ongeveer tien slagen (afhankelijk van de dikte) netjes naast elkaar rondom de lijn en trek elke slag stevig aan.

5. Knip, snij of brand het takelgaren nu los van de rol, steek het eind door de lus en trek dit strak aan.

6. Trek nu het losse eind onderaan de takeling aan, zodat de lus kleiner wordt. Kost dit veel kracht (vandaar dat takelgaren een waxlaagje heeft) of is het losse eind toch wat aan de korte kant? Gebruik dan een tang.

7. Nu komt het magische moment! Trek verder aan het losse eind zodat de lus onder de wikkelingen verdwijnt. Je ziet aan de vorm onder de wikkelingen precies waar de lus zit. Stop met trekken als de lus halverwege is.

8. De hele takeling wordt nu door de eigen wikkelingen gefixeerd. Tijd om de twee eindjes af te knippen, snijden of branden. Klaar is de takeling, op naar de volgende.

9. Verslavend werkje, hoor, dat takelen.

Omslagfoto en foto’s: Olav Cox
Tekst: Olav Cox

Last modified: 19 november 2023
Sluiten