Onderhoud & klussen

Houten plank

22:55

 

Aan de Engelse oostkust liggen we voor anker op de Medway, even voorbij Queensborough. We krijgen gezelschap van een aantal Engelse zeilboten. Tijd om iets te ondernemen. We stappen in ons bijbootje Speedy en varen naar Lower Halstow. Daar leggen we de Speedy vast en gaan aan wal. We zien dat het water zich al terugtrekt en vragen ons af of de haven droog zal vallen. Maar gezien de boten die er liggen, denken we dat dit wel mee zal vallen.

We verkennen het dorp en drinken wat in de pub. Pas als we bij de Speedy terugkomen, zien we dat deze in de modder ligt. Sterker nog, alle boten in de haven liggen droog. Bij een poging Speedy op de kant te krijgen, zakken we tot onze knieën in de modder. Er moet toch een plek zijn waar we Speedy te water kunnen laten? Bij navraag in de pub blijkt dit niet het geval. Daar staan we dan. Pas om drie uur vannacht is het water hoog genoeg om weg te kunnen. Wat nu met onze Morrison? Er is niets afgesloten, want we zouden maar even weg. Stel je voor dat het anker gaat krabben door de stroom. Er moet toch een punt zijn waar wél genoeg water is. De pubgangers lachen en roepen: “Tot straks!” Maar we vinden een oud klein karretje en ploegen daarmee door het land, de waterlijn volgend. Het pad is lang niet gebruikt en we worstelen door struiken en andere stekelige gewas- sen. Bij een brede sloot moeten we het karretje laten staan. We dragen de boot, even zonder motor, verder.

Maar ook hier is het water ondiep en modderig. Met zeewier proberen we een stevige bodem te creëren. Zon- der resultaat. We zetten ons moedeloos op een klif met uitzicht op de Morrison.

Ineens zien we ‘de plank’. Zonder spijkers, ongeveer 2,5 meter lang en dertig centimeter breed. Genoeg draagvlak dus. Daar gaan we: we leg- gen de plank neer, gaan erop staan, leggen de Speedy voor de plank, stappen erin en leggen de plank weer voor de Speedy. Heel voorzichtig ko- men we in het diepere gedeelte. Eerst peddelend en daarna op de motor kunnen we eindelijk terug naar de Morrison.

Rond twee uur ’s nacht horen we de Engelsen hun anker lichten en hun ligplaats in Lower Halstow opzoeken. Die is ondertussen door het opko- mende water weer bereikbaar.

Tags: Last modified: 22 april 2021
Sluiten