Onderhoud & klussen

Teakdek: nieuw of onderhoud?

08:43

Uw teakdek is dringend aan een onderhoudsbeurt toe. Sommige naden laten los, u ziet vochtplekken rondom de naden of op sommige plekken laat het teak los van het onderdek. De vraag is of u het teakdek compleet moet vervangen, of u nog een aantal jaren toe kunt met een gedegen onderhoudsbeurt of dat u zelfs een grote beurt nog even kunt uitstellen met een noodreparatie. Wat zijn de overwegingen?

Allereerst moet u kijken wat er allemaal gedaan moet worden. Belangrijk daarbij is of u weet of het teakdek nog vast ligt op het onderdek, of er vocht onder is gekomen en of de kitnaden nog voldoende vastzitten. U kunt dan – eventueel met behulp van een professional – een ruwe calculatie maken van de arbeidsuren en het aan te schaffen materiaal. Ook kunt u alternatieven in uw overwegingen meenemen. In veel gevallen is een goed advies voor een paar tientjes goud waard. Voorkomen is immers beter dan genezen. Slecht onderhoud kan verdergaande gevolgen hebben dan alleen het wegrotten van uw teakdek.

Controle

teakdek5Voordat u gaat controleren, moet u eerst een aantal dingen weten van uw dek. Bestaat het uit massieve teakdelen of is het opgebouwd uit multiplex delen met een laag teakfineer? Ligt het verlijmd op een multiplex onderdek of is het rechtstreeks op het polyester gelegd? Is het teak geschroefd op de kitnaden of midden in de delen? In het laatste geval zitten er teakhouten dopjes in het teak. Zitten de schroeven er nog in of zijn die er voordat er gekit is, uitgehaald? Hoe dik zijn de teakdelen? Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij de vraag of uw teakdek aan vervanging of een onderhoudsbeurt toe is.

Vervanging

Als het teak op veel plaatsen los ligt van het onderdek, bent u waarschijnlijk aan vervanging van het hele teakdek toe. Er kan vocht onder komen, waardoor het multiplex onderdek kan gaan wegrotten. Of waardoor, als het teak is opgebouwd uit multiplex met teakfineer, de delen zelf kunnen gaan rotten. In die gevallen zult u een berekening moeten laten maken voor een geheel nieuw teakdek. Of u zult moeten kijken naar alternatieven als u overweegt geen teakdek meer te nemen.

U kunt zelf horen of teakdelen los liggen. Klop met de achterkant van een schroevendraaier op verschillende plaatsen op het dek. Los liggende gedeelten hebben een lagere klank dan de vaste delen. Allereerst klopt u rondom de slechte naden, rondom de verstaging, rondom kikkers en langs de voetrail. Op deze plekken komt meer spanning en is er eerder kans dat delen los komen te liggen. Midden op het dek zijn meestal geen problemen.

Polyester onderdek

teakdek7Als de teakdelen rechtstreeks op een polyester onderdek zijn gelegd, is het minder erg als er (kleine) delen van het dek los liggen. In dit geval kan vocht niet veel kwaad voor het teak, dat kan immers tegen vocht. Houd wel in gedachten dat er osmoseplekken kunnen ontstaan in het polyester dek, omdat het voortdurend aan vocht wordt blootgesteld.

Aan de vochtplekken op het dek kunt u zien of sommige naden los liggen. Als het dek rondom de naden langer nat blijft, liggen de kitnaden los. Er is vocht tussen de naad en het hout gekomen. Als er een stuk kitnaad helemaal is verdwenen, drukt u de delen naast de naad stevig op het dek. Perst er zich vocht uit de naad, dan is het onderdek zeker vochtig en bent u waarschijnlijk aan een ander dek toe.

Dopjes

Kijk goed of er dopjes missen in het dek. Is dat het geval, dan is er vocht in de schroefgaten gekomen. De schroeven zitten zeer waarschijnlijk tot in uw sandwichconstructie geschroefd. Dan is er ook vocht in het schuim tussen de sandwichdelen gekomen. U moet dan serieus aan totale vervanging van het dek denken.

Als de kitnaden los komen of op sommige plekken al verdwenen zijn, maar het teak nog goed vast-ligt, is het een mooie winterklus om het teakdek van nieuwe kitnaden te voorzien. Ook dit is een flinke klus, maar hierna ziet uw teakdek er weer als nieuw uit en kunt u nog jaren voort met hetzelfde dek. Teakfineer is het veelal niet waard om opnieuw te kitten. Er is waarschijnlijk al te veel vocht onder gekomen, waardoor de delen zijn aangetast. Bovendien schuurt u de fineerlaag er waarschijnlijk af als u het dek gekit hebt en gaat afwerken. In dat geval moet u een nieuw dek overwegen. Een goed advies is raadzaam.

teakdek2Prijskaartjes

Als u toch aan een nieuw dek toe bent, zijn er diverse mogelijkheden met verschillende prijskaartjes. Elke zeiler heeft zijn eigen overwegingen.

U kunt opnieuw teak nemen en dit zelf leggen of laten leggen door een professional. Het betekent veel handwerk, waardoor het een aardige kostenpost is. Als u hiervoor kiest, overweeg dan verantwoord teak met een keurmerk. Aan teakdelen van 12 mm dikte zit een ander prijskaartje dan aan delen van bijvoorbeeld 7 mm. Met 7 mm krijgt u een minder zwaar dek. Deze delen zijn ook beter in een ronding te leggen dan de dikkere delen. Het voordeel van de dikkere delen is dat het dek massiever oogt en dat er makkelijker ronde kanten aan gefreesd kunnen worden.

Daarnaast hangt het van de hoeveelheid details af hoe duur het wordt om een nieuw teakdek te laten leggen. Meer details betekent meer handwerk. Laat u het teak recht leggen of in de ronding van uw jacht? Wilt u de lijfhouten en teakdelen recht afgezaagd hebben of met een rond kantje in de volgende delen gelegd, het zogeheten intanden. Wilt u een fissingstuk? Deze details maken uw dek duurder, maar wel mooier.

Alternatieven

teakdekU kunt ook kiezen voor alternatieven. Deze zijn beter voor het milieu en in de regel goedkoper. Bijvoorbeeld flexiteak, een op een teakdek gelijkende kunststof. Een van de voordelen is dat er aan de hand van mallen grote vlakken ineens uitgesneden kunnen worden, die naadloos op uw dek passen. Het betekent minder arbeidsuren met het leggen van het dek en minder onderhoud tijdens het varen.

Een ander alternatief is een kurkdek. Dit kan, net als teak, in lange stroken rechtstreeks op uw dek gelegd worden, maar ook net als flexiteak prefab besteld worden aan de hand van mallen. Ook een kurkdek behoeft minder onderhoud dan een teakdek.

Daarnaast zijn er nog alternatieven als treadmaster of simpelweg het verven van het dek, met een antisliplaag in de gangboorden.

Het beste kunt u zich goed oriënteren. Leg de verschillende prijskaartjes en de lijstjes met voor- en nadelen naast elkaar voordat u een beslissing neemt.

 

Tags: Last modified: 9 maart 2021
Sluiten