De winter is dé tijd voor eventuele grote epoxyklussen. Temperatuur is daarbij wel belangrijk. Epoxy is een tweecomponentenhars die honderd procent werkt bij een verwerkingstemperatuur van minstens twintig graden. Hoewel epoxy uithardt door een chemische reactie, niet door temperatuur, is die temperatuur wel iets om rekening mee te houden. Bij een lagere temperatuur gaat de uitharding veel langzamer.
Ook kan epoxyhars bij een lage temperatuur stroperiger zijn. Hij laat zich dan moeilijker verwerken. Bij een temperatuur beneden de nul graden mengen de twee componenten zelfs helemaal niet en zal ook geen chemische reactie plaatsvinden. Boven de vier graden kan epoxy wel verwerkt worden. De epoxyhars droogt uit, maar de chemische reactie komt opnieuw op gang, als de temperatuur boven de vijftien graden komt. Uiteindelijk krijgt de epoxy dan ook de sterkte die hij hebben moet.
Kleine epoxyklussen kunt u dus bij lagere temperaturen doen. Als u grote epoxyklussen te doen hebt, zorg dan dat de boot in een verwarmde loods staat of dat de buitentemperatuur nog aangenaam is.
Peelply
U kunt epoxyhars gebruiken om iets te lijmen of te verstevigen. Ook kunt u onbehandeld hout eerst in de epoxy rollen, voordat u het gaat verven. Het hout is beter beschermd en kan met minder onderhoud toe.
Met epoxyhars kunt u verschillende materialen aan elkaar lijmen. De hars hecht op onder andere staal, aluminium, hout en polyester, maar bijvoorbeeld niet op pvc of teflon. Om constructies te verstevigen kunt u eerst een zogeheten fillet leggen in de naden en die vervolgens nog verstevigen met glasweefsel.
Neem wel een aantal tips in acht. Het oppervlak moet goed geschuurd worden en met aceton vetvrij gemaakt, anders hecht de epoxy minder. U kunt meerdere lagen epoxy aanbrengen wanneer de epoxy nog in zijn chemische uithardingsproces zit. Is de epoxy eenmaal uitgehard, dan zult u het oppervlak eerst weer moeten schuren, voordat u een nieuwe laag opbrengt. Meerdere lagen glasweefsel kunt u het beste nat in nat opbrengen.
In epoxyhars zit amine. Deze stof is nodig voor de chemische reactie. De amine komt bovenop het glasweefsel te liggen en is wat vettig, wat het schuren moeilijker maakt. De aminelaag is moeilijk weg te poetsen. Als u zogeheten peelply gebruikt, een speciale nylon afdekstof voor glasweefsel, trekt de amine door de peelply en komt er bovenop te liggen. Het vergemakkelijkt uw epoxyklussen en geeft een mooier resultaat. Bovendien zorgt de peelply voor een betere glas/harderverhouding. Met het verwijderen van de peelply haalt u ook de aminelaag weg. U kunt het oppervlak meteen schuren en daarna afwerken.
Schotten lamineren
Een vriend kocht een tweedehands jacht. Volgens de expert zat het hoofdschot los en moest dat opnieuw ingelamineerd worden. Een relatief makkelijke klus. Dat veranderde toen we uiteindelijk de vloerdelen eruit konden halen. Bij nadere inspectie bleken alle schotten aan de onderkant doorgerot te zijn. Er had behoorlijk wat water in de boot gestaan. waarschijnlijk gedurende lange tijd. We besluiten deze klus meteen goed aan te pakken.
Omdat de gerepareerde delen weer onder de vloer zouden verdwijnen, volstaat het vervangen van de rotte delen en het versterken van de constructie met glasweefsel en epoxy. Delen die in het zicht blijven, moeten vaak in zijn geheel vervangen worden. Dit geeft een mooier resultaat.
We zagen de rotte delen weg tot we alleen gaaf hout overhouden. De onderkant van de overgebleven gedeelten schuren we goed. We impregneren ze daarna, zodat de epoxy erop kan hechten. Van multiplex zagen we de nieuwe delen van de schotten pas, zodat ze precies in de weggezaagde gedeelten in de schotten passen. Om beide schotten goed aan elkaar te kunnen maken, maken we een schuin kantje aan de zijkanten. De kopse kanten smeren we goed in met dunne epoxy. Dit levert een goede hechting voor de rest die we er op smeren.
We lijmen de platen vervolgens met dikke epoxy aan elkaar. Door de schuine kanten zit aan de buitenkant van de schotten meer epoxy en hebben we een groter verlijmingsoppervlak.
Om de twee delen nu goed aan elkaar te zetten, gebruiken we glasweefselband. Dit is een strook glasweefsel die we impregneren met epoxyhars. We zetten minstens twee stroken over elkaar om een stevige constructie te maken. Zorg ervoor dat de tweede strook breder is dan de eerste, zodat aan de zijkanten de overgang van glasweefsel naar het schot minder dik is. Eventueel kunt u de randen uitrafelen om een mooie overgang te krijgen. Ook zetten we met glasweefselband het schot weer vast aan de romp. Over de glasweefsels leggen we peelply.
De volgende dag halen we de peelply weg. Controleer of de epoxyhars goed is uitgehard. Als hij nog kleverig is, is dat niet het geval. Het oppervlak is nu klaar om geschuurd te worden. De schotten zijn nu weer een geheel en stevig. We kunnen nu kiezen voor een afwerking. Schilderen bijvoorbeeld.
Tags: Hout Last modified: 9 maart 2021
Leuk artikel,
Zelf was ik ook een lange tijd opzoek naar een goeie kwaliteit van epoxy.
Voor mijn nieuwe laminaat , na eindelijk zoeken kwam ik terecht op https://www.mrboat.nl/kenniscentrum/handleiding-epoxy/
voor een redelijk prijsje.