Onderhoud & klussen

Antifouling

22:55

Het is weer tijd om nieuwe antifouling op de romp te smeren. Vooralsnog is de overheid nog niet met een nieuw verbod op ko- perhoudende antifouling gekomen. Is uw vaargebied en de haven gelegen op zoet water, dan kunt u ook heel goed niet-koper- houdende antifouling gebruiken. Er zijn hiervan verschillende alternatieven op de markt. Ligt u met name in zout water, dan zijn deze opties niet aan te raden.

De ondergrond voor het aanbrengen van een nieuwe laag antifouling kan bij elk type verschillen. Bij sommige kunt u er probleemloos overheen schilderen, bij andere moet er een primer tussen. Wanneer de antifouling verkeerd wordt opgebracht bestaat de kans dat deze niet hecht en er bij de eerste de beste zeiltocht weer afspoelt.

Er zijn bepaalde onderdelen op de romp die niet mee geschilderd moeten worden. Bijvoorbeeld alle anodes en het schelpje voor de inlaat van het koelwater van de motor. Als deze wordt dichtge- schilderd, krijgt de motor te weinig koelwater en kan deze bij gebruik te warm worden. Maar ook de sensor van de dieptemeter en het wieltje van de snelheidsmeter moeten niet in de antifouling. De meters zullen daarna niet meer werken.

Nu de boot nog op de wal ligt, kunt u het wieltje van de snelheidsmeter gelijk nog even controleren op beschadigingen.

Tags: Last modified: 22 april 2021
Sluiten