Hoofdcategorie aan boord

Politie geeft tips om diefstal boten tegen te gaan

15:23

Wat kan je doen om je boot en buitenboordmotor te beschermen tegen diefstal? De politie geeft een aantal tips.

Diefstal boten

WaterPolitieTijdens het watersportseizoen nemen de diefstallen van boten en buitenboordmotoren toe. Dit omdat ze een relatief makkelijk doelwit zijn. In de afgelopen twee jaren zijn er in de provincie Friesland 82 boten gestolen. In 2015 werd er in totaal 74 keer aangifte gedaan van diefstal van een boot. Daarnaast zijn er in 2014 in totaal 233 buitenboordmotoren gestolen. In 2015 waren dat er 172.

Wat kan je zelf doen?

Als booteigenaar kan je zelf veel doen om de diefstal van je boot of aanhangmotor te voorkomen. 8 tips van de politie.

  1. Leg de boot zo goed mogelijk vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot
  2. Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang
  3. Zorg (indien mogelijk) voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem
  4. Zet op een goed zichtbare plaats van je boot, binnenboordmotor of buitenboordmotor je postcode en huisnummer
  5. Als je jouw boot op een trailer heeft staan, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem
  6. Haal je motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit
  7. Niets erin, niets eruit: neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot
  8. Bel bij verdachte situaties direct met 112 en geeft daarbij een goed signalement door

Toezicht tijdens het seizoen

Afgelopen watersportseizoen is er extra toezicht gehouden door de politie om het aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren terug te dringen. “Hierbij is zowel toezicht gehouden vanaf de wal en het water. Verder is er op verschillende plaatsen een lokbuitenboordmotor en een lokboot ingezet. Met behulp van deze lokmiddelen hebben wij de afgelopen jaren al meerdere verdachten aan kunnen houden,” zo laat de politie weten. Dit watersportseizoen blijft de politie maatregelen nemen om de diefstallen nog verder terug te dringen.

Boot registeren

Mocht je boot of buitenboordmotor toch gestolen worden dat is het heel handig als je bij de aangifte zoveel mogelijk specifieke eigenschappen kunt benoemen. Aan de hand van deze gegevens kan de politie bij controles zien of deze als gestolen geregistreerd staat. Daarnaast staat je goed dan ook gesignaleerd bij stopheling.nl, waardoor de verkoop van je gestolen boot of buitenboordmotor een stuk lastiger zal worden.

Toezicht te water

Tijdens het watersportseizoen zullen agenten van @toezichttewater in samenwerking met meerdere netwerkpartners op de Friese kanalen en meren aanwezig zijn. Hierbij zullen zij onder andere toezicht houden op de vaarregels.

 

Tags: , Last modified: 21 mei 2021
Sluiten