Hoofdcategorie aan boord

Brandwonden aan boord

11:04

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kreeg een van onze bemanningsleden op onze laatste zeilreis een vol koffiefilter over zich heen. Al het koffiedik kwam op haar hand en pols terecht. Het kokendhete spul brandde behoorlijk door in de huid.

hand verbrandDit kan u of uw bemanningsleden ook overkomen. In zo’n geval moet u de huid zo snel mogelijk en zo lang mogelijk koelen om ergere brandwonden te voorkomen. Dit kan door de hand langdurig onder de lauwe (niet koude) kraan te houden. Het nadeel hiervan is dat u daarmee heel snel door de watervoorraad aan boord heen gaat. U kunt de hand ook langdurig in een puts met water koelen. Brandwonden branden lang door in de huid. Dus ook als het slachtoffer in eerste instantie geen pijn meer voelt, moet u blijven koelen. Minstens tien minuten, maar beter te lang dan te kort.

Wij hadden aan boord gelukkig brandwondenkompressen in de EHBO-koffer. Dit zijn kant-en-klare kompressen die op de wond gelegd kunnen worden. Deze zijn voorzien van een steriele gel, die langdurig koelt en de pijn verlicht. Deze kompressen zitten niet standaard in een EHBO-doos, maar het is raadzaam er een aantal aan boord te hebben. Ze zijn in verschillende grootten, en ook als gezichtskompres te verkrijgen.

Nadat we het kompres op de verbrande huid van het slachtoffer hadden gelegd, verbonden we hand en pols en lieten we het kompres een nacht zitten. Het bemanningslid lieten we rusten in haar kooi.

Toen we het verband eraf wilden halen, was het kompres aan de huid vastgeplakt. Op doktersadvies hebben we het voorzichtig met water losgeweekt. De huid was rood en vertoonde dikke blaren. Dit ziet er heftig uit, maar het betekent wel dat de huid eronder niet onherstelbaar beschadigd is. Onder de blaren vormt zich langzaam nieuwe huid. Na consultatie van de dokter hebben we de blaren doorgeprikt en de onderliggende huid goed ontsmet. De volgende dagen moest de open wond steeds goed schoongehouden, ontsmet en weer goed verbonden worden. Zeker op een boot schuilt vuil of een ontsteking in een klein hoekje. Dit kan ergere wonden veroorzaken en genezing in de weg staan.

In het geval van brandwonden is het verstandig bij aankomst aan wal voor de zekerheid een huisarts of EHBO-arts te raadplegen. Zeker als er, zoals in het geval van ons slachtoffer, behoorlijke blaren te zien zijn.

 

Tags: Last modified: 21 mei 2021
Sluiten