Boten

Nieuwe Winner 11 ontworpen door Simonis/Voogd

18:05

W11 stern closedWinner Yachts uit Enkhuizen introduceert een nieuwe Winner 11. De werf presenteert ontwerp en 3D-model op Boot Düsseldorf. De afgelopen anderhalve maand is hard gewerkt om het ontwerp op tijd af te hebben. Grote verrassing is de nieuwe ontwerper. De Winners werden van het begin af aan getekend door Van de Stadt Design. De Winner 11 is ontworpen door Simonis/Voogd Design.

 

Remco Sol, directeur en eigenaar van Winner Yachts, licht de nieuwe boot toe. “De Winner 12 is een mooi vlaggenschip, maar niet voor iedereen bereikbaar – of gewoon te groot. Veel van klanten die varen met een 9.50 of een 10.10 hebben opgroeiende kinderen en daarom vroegen ze om een dubbele achterkajuit. Tegelijkertijd zien we veel ‘herintredende zeilers’, die eerst een Winner 9 kopen om te kijken of ze ‘t weer zien zitten op een boot en die er nu gewoon heel de week of ieder weekend op de boot te vinden zijn. Dan wordt 9 meter toch wel weer wat op ‘t randje en dan wil men iets groters.”

Veranderingen

De nieuwe boot wordt standaard uitgerust met twee hutten, maar kan ook worden geleverd met een tweede tweepersoons achterhut. De kuip is open – een spiegelklep is optioneel – en de boot heeft twee stuurwielen. Het grootzeil is, naar voorbeeld van de Winner 8 en 9, voorzien van een stevige uitbouw in de vorm van een extra lange zeillat bovenin, waardoor ook de tophoek van het zeil voortstuwing levert. De nieuwe boot moet zo’n 239.900 euro gaan kosten.

Benedendeks is de indeling niet ongebruikelijk, met een L-vormige kombuis en een toiletruimte bij de kajuitingang. Toilet en douche zijn gescheiden, waardoor de voor het hoofdschot geplaatste doucheruimte gemakkelijk dienst kan doen als natkast.

Ontwerperswissel

Alle Winners tot nu toe zijn ontworpen door Cees van Tongeren, de man achter Van de Stadt Design. Van Tongeren zit al sinds 1967 in het ontwerpersvak en heeft sinds die tijd vele goed zeilende ontwerpen getekend. “De keus voor een nieuwe ontwerper is een keus van continuïteit. Ik heb het er met Cees over gehad dat we ook in de toekomst Winners willen kunnen blijven leveren en dat we, om de continuïteit te waarboren, een nieuwe ontwerper zochten voor de Winners. Ik had Maarten Voogd in mijn hoofd. Zonder dat te weten hoopte Cees dat we voor Maarten Voogd zouden kiezen. Dus niet alleen wij,  maar ook hij vond het een goed idee, dat geeft een goed gevoel. Ik wil overigens benadrukken dat we voor vragen over de huidige Winners nog gewoon naar Cees gaan. Daar is niets aan veranderd.”

In de buurt

Winner Yachts laat zich voorstaan op het leveren van Nederlandse kwaliteitsproducten en de het is dan ook niet verwonderlijk dat het ontwerp in Nederland blijft. Toegegeven, de helft van het ontwerpersduo Simonis/Voogd zit in Zuid-Afrika, maar het hoofdkantoor staat in Nederland. “Bovendien is het erg handig dat als Maarten (Voogd red.) even iets wil laten zien, ik in twee minuten bij zijn kantoor ben.”

Kwaliteit

De plannen worden op Boot Düsseldorf gepresenteerd in hal 15, stand A27. Sol hoopt vanaf tekening te kunnen verkopen. “Dan kunnen we na de beurs beginnen met de bouw en dan is hij ongeveer een jaar later af. Maar als het haastwerk wordt om hem voor Boot Düsseldorf 2016 af te krijgen, dan wachten we gewoon tot de Hiswa te Water. De kwaliteit moet goed zijn.”

Tags: Last modified: 28 april 2021
Sluiten