Wedstrijden

Leven van de wind

08:26

Zeg je offshore wedstrijdzeilen, dan zeg je Bretagne. De Franse provincie vormt in haar eentje een groot deel van de Formule 1 van de zeilsport: Mini 6.50, Class 40, IMOCA 60 en de foilende Ultim trimaran. In Bretagne bouwen ze deze, varen ze erin, winnen ze ermee en leven ze ervan. Achter de schermen van een bijzondere, zelfredzame zeilprovincie.

De kilometerslange Bretonse kust vormt ruim tachtig procent van totale kustlijn van Frankrijk. Veel inwoners leven van de visserij, van de zee, en zijn vanwege de enorme getijverschillen en de verraderlijke rotskusten vaardige zeelieden. “Dat is een van de redenen dat er hier zoveel mensen zijn die zeilen,” vertelt Carole Bourlon, verantwoordelijk voor de zeil- en composietsector in het provinciebrede ontwikkelingsprogramma van Bretagne. “Iedereen kent de zee en weet hoe gevaarlijk en ruw die kan zijn.” Bretagne kent de een van de extreemste getijden ter wereld; een verval van tien meter is geen uitzondering. Bovendien jaagt de heersende wind de oneindige hoeveelheden water van de Atlantische Oceaan over het continentaal plat van enkele tientallen meters diepte, totdat de metershoge golven zich kapotslaan tegen de scherpe Bretonse rotsen. “Degenen die de zee bedwingen, zijn helden.”

(c) Vincent Curutchet / Aléa / Macif

Samenwerkende ego’s

Om goed te leren wedstrijdzeilen heb je een leermeester nodig. In Bretagne is dat Pôle Finistere Course au Large in Port-la-Fôret. Deze offshore wedstrijdzeilopleiding vormt de oorsprong van de indrukwekkende Franse wedstrijdpopulatie. “Met de komst van de Figaro-klasse in 1990 werd de mens de bepalende factor,” zegt Christian le Pape, initiatiefnemer van de school. “We trainden met solozeilers. Niemand geloofde toen dat die ego’s konden samenwerken.”

Het begon met grote namen als Michel Desjoyeaux en Jean le Cam. Onder de jongere alumni vallen Volvo Ocean Race-winnaars Franck Cammas en Charles Caudrelier, maar ook IMOCA- en Ultim-zeilers Armel le Cleac’h en François Gabart. “Zelfs een aantal grote Ultim- teams, die nooit hun informatie delen, zijn nu voor het eerst – as we speak – met elkaar aan het trainen. Alleen ik krijg alle informatie van alle teams te zien; slechts de analyse mag ik delen. Uiteindelijk wil iedereen beter worden natuurlijk, maar met de resultaten willen we vooral de veiligheid voor alle zeilers te verbeteren.” Sinds 1994 heeft de school ieder jaar een talentenklas verzameld, voor zeilers die professioneel willen zeilen. De afgelopen jaren is daar ook de Figariste d’Excellence bijgekomen, het neusje van de zalm binnen de talentenploeg.

Zeilen 04/2019

Wil je meer lezen over offshore wedstrijdzeilen? Je leest het in Zeilen 04/2019. Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 17 april verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Yvan Zedda / Alea
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Tags: , , Last modified: 8 april 2019
Sluiten