Wedstrijden

Meer dan 150 ARC-deelnemers onderweg naar Saint Lucia

Zeven daarvan varen onder Nederlandse vlag

17:00

Met een licht zuidelijk briesje en een stralende zon begonnen zondag 19 november 156 deelnemers aan de 38e editie van de Atlantic Rally for Cruisers (ARC). De zeilers zetten koers vanuit Gran Canaria richting Saint Lucia, een oversteek van 2700 mijl.

934 mensen in de leeftijd van 1 tot 89 jaar zijn verdeeld over de 112 monohulls, 43 catamarans en een trimaran. Het kleinste schip dat meedoet is net iets langer dan 10 meter, Lady Eleonora en de langste is Alloy Yachts Irelanda met een lengte van 32 meter. De schepen varen onder dertig verschillende vlaggen, waarvan er zeven onder de Nederlandse driekleur zeilen.

Record van 8 dagen

Op het moment van schrijven vaart Berenice Cube vooraan. Zij hebben nog 2515 mijl voor de boeg. De meerderheid van de vloot zal tussen de 18 en 21 dagen zeilen over de tocht. Het huidige record is gevestigd in 2016 en staat op naam van George David die met maxi Rambler 88 8 dagen, 6 uur, 29 minuten en 15 seconden bezig is geweest. De ARC wordt sinds 1986 jaarlijks gevaren. De eerste vier jaar finishte de rally op Barbados en in 1990 werd de finish verplaatst naar Saint Lucia.

Klik op de afbeelding om naar de tracker te gaan.

Saamhorig oversteken

De verwachting is dat de meeste deelnemers tussen 7 en 12 december aankomen in Rodney Bay, Saint Lucia. Op 16 december vindt vervolgens de prijsuitreiking plaats. De race wordt in verschillende divisies gevaren, maar in eerste instantie gaat het er niet om wie het snelste aan de overkant is, maar het draait juist om een veilige oversteek die je samen voltooit. Wil je de vloot volgen tijdens hun avontuur? Klik dan hier om naar de tracker te gaan.

Omslagfoto: © Atlantic Rally for Cruisers

Last modified: 20 november 2023
Sluiten