Vendée Globe

Volg de ‘warming-up’ voor de Vendée Globe

17:00

De Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne Race is op zaterdag 4 juli om 15:30 uur van start gegaan vanaf Les Sables d’Olonne. 18 IMOCA’s zijn onderweg naar IOC UNESCO Waypoint, een spot die ongeveer 125 mijl ten zuidwesten van IJsland ligt. Vervolgens zullen ze afdalen naar het noordoosten van de Azoren. Vijf schippers gebruiken deze race om zich officieel te kwalificeren voor de Vendée Globe, de prestigieuze solorace die op zondag 8 november begint.

Dit zeilevenement is een non-stop solorace die aan boord van 60-voet monohulls (bestaande uit drie verschillende generaties) wordt gevaren. De wedstrijd is georganiseerd door de IMOCA-klasse en Sea to See. Eerder dit jaar werden twee andere races, waarbij zeilers zich voor de Vendée Globe konden kwalificeren, vanwege COVID-19 afgelast. De Transat (mei) en de New York-Vendée-Les Sables-d’Olonne (juni) gingen beide niet door. Daarom wordt nu de Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne Race gezeild die mogelijkheid biedt tot kwalificatie. De route van circa 3.572 mijl voert de vloot langs het zuidwesten van IJsland en naar het noordoosten van de Azoren. De race eindigt weer in Les Sables-d’Olonne.

De deelnemers

Momenteel vaart Jérémie Beyou aan kop in de vloot op Charal. Hij heeft nog ruim 2600 mijl voor de boeg. Charlie Dalin (Apivia) en Thomas Ruyant (LinkedOut) varen als de nummers twee en drie. Armel Tripon staat aan het roer van de gloednieuwe L’Occitane en Provence. Op het moment van schrijven vaart hij achteraan in de race. Tripon is één van de vijf deelnemers die zich officieel probeert te kwalificeren voor de Vendée Globe.

Alle deelnemers zijn van Franse afkomst. In totaal varen er vier dames varen mee in de vloot, als nummer 4, 5, 8 en 16. Eén van hen is Clarisse Crémer, de zeilster die op komische wijze in quarantainetijd ging trainen om fit te blijven voor de Vendée Globe. Helaas moest één deelnemer na een paar uur het wedstrijdveld al ruimen. De IMOCA Arkéa-Paprec van Sébastien Simon had namelijk problemen met de rechter foil.

Volg de race

Wil je de schippers volgen? Klik hier om naar de tracker te gaan.

Omslagfoto: Eloi Stichelbaut – polaRYSE /IMOCA

Tags: , , , , Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten