Vendée Globe

Aanvaringen in laatste krachtmeting voor Vendée Globe

09:26

Vertrek No Way Back NY
(c) Amory Ross/Sea&Co/Ocean Masters

Vertrek No Way Back NYUpdate 1 juni 09.37 uur: Het gros van de boten met schade is weer vertrokken. Alleen favoriet Armel Le Cléac’h heeft de handdoek in de ring gegooid.

Het laatste object dat Pieter Heerema met zijn boot raakte – en de grootste schade veroorzaakte – was waarschijnlijk een walvis. “Want we vonden vet op de beschadigde foil.”

*

Solozeiler Pieter Heerema, aan boord van de hypermoderne IMOCA 60 No Way Back, is uitgeweken naar Newport na een aanvaring met een onbekend object. “Ik heb vier objecten geraakt”, liet Heerema weten vanaf zijn boot. “Door de laatste is een van de zwaarden en de zwaardkast beschadigd. Er komt water binnen, maar als ik niet te snel vaar is het niet veel.” Heerema heeft zich nog niet teruggetrokken uit de wedstrijd.

De solozeiler was samen met dertien anderen zondag vertrokken uit New York, voor de 3100 mijl lange trans-Atlantische wedstrijd New York-Vendée. Het traject heen telde als een van de kwalificatiemomenten voor de Vendée Globe, die in november dit jaar van start gaat.

IMOCA's in de mist NY-VendéeOngeluk komt nooit alleen

Heerema is niet de eerste en zeker niet de enige die voor reparaties moest omkeren. In het eerste etmaal van de race was Yann Eliès (Queguiner-Leucémie Espoir) de eerste die zijn koers naar Rhode Island moest verleggen. Na aanvaring met een onbekend object was er in de zwaardkast een kleine scheur ontstaan en schade aan het zwaard zelf. De boot van de Fransman was op dat moment op 100 mijl van Newport. Niet lang daarna meldde kanshebber Armel Le Cléac’h (zeilend in de nieuwste generatie Banque Populaire VIII) soortgelijke schade. Bij Morgan Lagravière (Safran) brak het zwaard. Ook Jean-Pierre Dick (StMichel-Virbac) brak het zwaard, maar bij hem dreigde de schade ook een van zijn deck spreaders (uithouders van het want aan dek) aan te tasten, waardoor de stabiliteit van het hele tuig in het geding zou kunnen komen. Alle schippers hebben Newport veilig bereikt.

Tracker

Op het moment van schrijven heeft Alex Thomson (varend in nieuwe generatie IMOCA Hugo Boss) de leiding overgenomen. Kijk voor actuele standen op de tracker.

Foto Amory Ross/Sea&Co/Ocean Masters

Tags: , , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten