The Ocean Race

VOR-vloot zet koers richting ‘zeilmekka’

10:20

Leg 8 from Itajai to Newport. Start day.. 22 April, 2018.

De achtste etappe van de Volvo Ocean Race is van start gegaan. Afgelopen zondag gooiden de zeven VO65’s de trossen los vanuit Itajaí om koers te zetten richting Newport, Rhode Island. Schipper Bouwe Bekking is van mening dat ze momenteel richting één van de beste stop-overs varen.

Start van etappe 8. (c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race.

Het was een bekende aanblik op zondagmiddag in Brazilië, de twee rode boten die meezeilen in de VOR bepaalden het tempo bij de start van etappe 8. MAPFRE, tweede in het algemeen klassement, voer aan kop, gevolgd door klassement-leider Dongfeng Race Team.

Op dit moment is er alweer veel veranderd binnen de posities. Team Sun Hung Kai/Scallywag vaart momenteel vooraan in de vloot. Het Scallywag-team heeft een nieuw logo op zowel de boot als kleding ter ere van hun verloren teamgenoot John Fisher. De huidige nummer twee is Team Turn The Tide on Plastic, gevolgd door Vestas 11th Hour Racing.

Doldrums

De boten moeten 5700 mijl noordwaarts varen om in Newport, dat aan de oostkust van de Verenigde Staten ligt, aan te komen. De vloot begint met het proberen zich een weg te banen rond de St. Helena High (een subtropische hogedrukzone). En dan zijn er de Trade Winds (gematigde tot sterke wind die consequent richting de evenaar blaast vanuit het zuid-oosten van het zuidelijk halfrond). Zodra de teams de hoek omgaan en richting het oostelijke puntje van Brazilië gaan, moeten ze vanwege de Trade Winds wat meer consistent zeilen. Wie er als eerste komt, kan een voorsprong opbouwen.

Voor de vierde en laatste keer moet de vloot de Doldrums doorkruisen. “Het is een leuke etappe,” zegt Charles Caudrelier, schipper van Dongfeng Race Team. “We moeten opnieuw de Doldrums doorkruisen, maar het zou gemakkelijker dan de vorige keren moeten zijn. Het is verder naar het westen, dat is goed.”

Schipper Bouwe Bekking vaart richting het zeilmekka. (c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race.

Nadat MAPFRE-schipper Xabi Fernández één punt achter het Dongfeng Race Team staat in het algemeen klassement, zegt hij dat zijn team hard moet vechten om de leiding te krijgen. “We moeten weer een stapje verder gaan en al onze kracht gebruiken om te proberen deze etappe te winnen,” aldus Fernández.

De verwachting is dat de vloot rond 11 mei in Newport aanlegt.

Zeilmekka

De stop-over van Newport is populair bij de zeilers, omdat de stad bekend staat als een zeilmekka. “Ik ben dol op Newport”, zegt Bouwe Bekking van Team Brunel. “Het is een zeilbestemming met zoveel erfgoed. De America’s Cup is daar vele jaren gehouden en alle lokale bewoners weten waar onze race over gaat. Het is één van de beste stop-overs.”

Heel veel mensen bezochten de Race Village in Itajaí. (c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race.

De afgelopen stop-over, in Itajaí, bezochten bijna 450.000 fans de Race Village.

Wil je de Volvo Ocean Race-boten op de voet volgen? Klik dan hier voor de tracker!

 

Lees ook: Zó volg je de Volvo Ocean Race!

Omslagfoto: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

 

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten