The Ocean Race

VOR-schipper Caudrelier: “Ik begin rood te haten”

13:59

March 23,2015. Leg 5 to Itajai onboard Dongfeng Race Team. Day 5. Good progression toward the east today

Halverwege de derde etappe van de Volvo Ocean Race varen de nummers één en twee angstvallig dicht bij elkaar op de Zuidelijke Oceaan. Op dit moment gaat Dongfeng Race Team aan de leiding. 7,8 mijl achter hen zeilt het Spaanse MAPFRE. Team Brunel ligt vierde en Team AkzoNobel vaart als laatste in de vloot.

Caudrelier te midden op de kille, koude Zuidelijke Oceaan. (c) Martin Keruzore/Volvo Ocean Race.

Charles Caudrelier, schipper van Dongfeng Race Team: “Na negen dagen racen en meer dan 3000 mijl verder begin ik rood te haten, de boot van onze Spaanse vrienden. Het team volgt onze moves en wacht op een moment om aan te vallen. Gisteren hebben we meer dan dertig keer gegijpt. Dit betekent weinig slaap en veel werk aan boord.”

Chinese vrienden

Ook de bemanning van de VO65 die als tweede vaart, heeft al heel wat keren gegijpt. “Wat een strijd hebben we met onze Chinese maatjes van Dongfeng!,” zegt Xabi Fernández, schipper van MAPFRE. “Ik zou willen vertellen dat het leuk is, maar het is moeilijk om dat eerlijk te zeggen. We hebben de afgelopen 24 uur niet veel geslapen aan boord. Nu is het prioriteit om rust te nemen als de mogelijkheid er is, zodat we er tijdens de acties vol voor kunnen gaan.”

Momenteel zijn de weersomstandigheden in het voordeel van de twee koplopers. De andere vijf teams zullen moeten wachten op hun kans.

Annie Lush en Peter Burling zijn aan het grinden. (c) Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race.

Twee keer pech bij de driekleur

Beide boten die onder Nederlandse vlag varen, hebben met tegenslagen te maken gehad. Annie Lush van Team Brunel stond samen met Peter Burling te grinden alvorens het team van plan was te gaan gijpen. Een nare golf slingerde het tweetal tegen de achterkant van de boot aan. Burling was hierbij ongedeerd, maar die vlieger ging niet op voor Annie. Zij had veel pijn en de andere bemanningsleden moesten haar van dek naar d’r kooi tillen. Schipper Bouwe Bekking: “Ook al naderden we het verboden gebied en zouden we strafpunten hebben gekregen omdat we erin zouden varen, dat had dan maar zo geweest. De veiligheid van het team staat voorop.” De Britse zeilster moet 24 uur in haar kooi blijven liggen en hopelijk is zij daarna weer genoeg hersteld om haar taken weer op te pakken.

Ook het andere Nederlandse team heeft te kampen met problemen. Eind vorige week liep Team AkzoNobel namelijke flinke schade op. De VO65’s kregen te maken met 30 tot 40 knopen wind met windvlagen tot wel 53 knopen. Door de storm heeft Team AkzoNobel schade opgelopen aan de mastrail van het grootzeil, waardoor de snelheid beperkt bleef. De rail is in tweeën gebroken. Hierdoor zeilt het team nu verder op alleen de voorzeilen.

Hopelijk gaat de tweede helft van deze etappe de Nederlandse teams beter af en kunnen zij nog een inhaalslag maken. Klik hier voor de tracker.

Actuele tussenstand

  1. Dongfeng Race Team 0.00
  2. MAPFRE +7.75
  3. Vestas 11th Hour Racing +77.15
  4. Team Brunel +100.48
  5. Team Sun Hung Kai/Scallywag +171.35
  6. Turn The Tide on Plastic +236.78
  7. Team AkzoNobel +355.32

Bekijk hier de video waarin Annie Lush en schipper Bouwe Bekking aan het woord komen over haar ongeluk:

Lees ook: Eerste schade VOR-vloot door storm

Omslagfoto: Yann Riou / Dongfeng Race Team / Volvo Ocean Race

Tags: , , , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten