The Ocean Race

Volvo Ocean Race 2021: Jongerentrofee, meer vrouwen, IMOCA’s & VO65’s

14:58

Banque Image aérienne de l'IMOCA CHARAL, skipper Jérémie BEYOU (FRA), le 23 Septembre 2018, au large de Groix - Photo Yvan Zedda / Alea

Hoe de race precies gaat heten is niet duidelijk. Dat hij er komt wel. De opvolger van de Volvo Ocean Race zal eind augustus of begin september 2021 starten vanuit Alicante. Recent maakte de organisatie de voorlopige regels bekend en daarin staat een aantal interessante zaken ten opzichte van de afgelopen editie.

‘Fully Crewed Around the World Race’

(c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race.

Eerst was er de Whitbread Rround the World en toen de Volvo Ocean Race. Nu is er de Fully Crewed Around the World Race (FCAWR). Althans, dat is de werktitel van de organisatie. Het is een hele mond vol en ook de afkorting bekt niet echt lekker. Als er een nieuwe sponsor wordt gevonden voor het evenement, dan zal de naam naar alle waarschijnlijkheid ook veranderen. Gelukkig. De FCAWR zal maximaal 9 oceaanetappes hebben en 10 havenraces.

De jonge Carlo Huisman van Team Brunel
(c) Yann Riou/Volvo Ocean Race

IMOCA’s & VO65’s; pro’s en jongeren

Aan de aanstaande wedstrijd rond de wereld toen twee typen boten mee: foilende IMOCA’s, niet vóór 2010 gebouwd, en de VO65’s die ook in de afgelopen twee edities van de Volvo Ocean Race hebben gevaren. De pro’s gaan zeilen op de IMOCA’s en strijden om de FCAWR Trophy en de jongeren op de VO65’s strijden voor de ‘Youth Challenge Trophy’. Het is toegestaan om als team in beide klassen een boot te hebben. De IMOCA’s bieden plek aan 5 of 6 zeilers en maximaal 10 aan boord van de VO65’s. De On Board Reporters (OBR’s) zijn ook deze race weer van de partij, maar worden niet meegerekend als bemanning.

Meer vrouwen

Carolijn Brouwer, de eerste vrouw die de Volvo Ocean Race won (c) Martin Keruzoré/Volvo Ocean Race

Op elke boot zal nu een of meerdere vrouwen meevaren. In de afgelopen editie was dat ook het geval, maar niet iedereen was het met de nieuwe regels eens. Zonder vrouwen mocht je maar met 7 man varen, en dat was echt te weinig. Dat gold ook voor team Sun Hung Kai/Scallywag. Schipper David Witt wilde geen vrouwen aan boord hebben, maar kwam daar toch op terug toen hij Annemieke Bes eenmaal aan boord had. Nu is een mixed crew dus verplicht. Bij een 5-koppige bemanning op een IMOCA moet minimaal 1 bemannigslid vrouw zijn, en bij een 6-koppige bemanning minimaal 4. Bij de VO65’s moeten minimaal 3 vrouwen aan boord zitten. Van de hele bemanning moeten minstens 7 onder de 30 zijn en 3 onder de 26. Van die bemanning moeten in ieder geval 3 ook ervaring hebben in de Volvo Ocean Race of andere offshore wedstrijden hebben gezeild.

De OBR aan het werk (c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

OBR’s vanuit het team

In tegenstelling tot de afgelopen editie, kunnen teams hun eigen OBR kiezen. In de 2017/2018 editie werden de OBR’s vanuit de organisatie geplaatst, maar dat stuitte op veel protest binnen de teams. De schippers wilden iemand aan boord hebben die onderdeel zou zijn van het team en niet iemand die los stond van het team. Nu is er dus voor gekozen om terug te gaan naar de oude opzet.

Omslagfoto: (c) Yvan Zedda / Alea

Tags: , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten