The Ocean Race

Volvo Ocean Race-vloot bijna terug in Europa

10:30

Leg 8 from Itajai to Newport, day 15 on board Turn the Tide on Plastic. 07 May, 2018.

Nog een paar nachtjes slapen en dan gaat de negende etappe van de Volvo Ocean Race van start. De zeven teams zeilen van Newport naar Cardiff. De boten komen steeds dichter in de buurt van Den Haag, waar eind juni de finish is!

Zondag 20 mei begint de laatste lange etappe van de Volvo Ocean Race. De boten hebben 3300 mijl voor de boeg voordat zij arriveren in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Ook deze keer kunnen de teams, net als bij etappe 3 en 7, het dubbele aantal punten verdienen.

Het weer kan heftig worden tijdens de negende etappe van de Volvo Ocean Race. (c) Rich Edwards/Volvo Ocean Race.

De Golfstroom en ijsbergen

De komende etappe is de Golfstroom of Noord-Atlantische Drift de meest gecompliceerde factor. Deze Golfstroom is een snelle, krachtige warme stroming in de oceaan. De Golfstroom vindt zijn oorsprong in de Golf van Mexico. De navigators besteden veel tijd en energie aan het vinden en optimaliseren van hun route vanuit Newport en focussen zich op de juiste plek op de Golfstroom.

Wat ook een grote rol kan spelen binnen deze etappe is ijs. Het idee is om de vloot weg te houden van de Grand Banks. Dit is waar het koude water van de Labrador-stroom – die het ijs van het Noordpoolgebied afvoert – samenkomt met het warme water van de Golfstroom. Het is daar berucht vanwege mist, heftige stormen en ijsbergen.

Nadat de teams deze laatste trans-Atlantische oversteek achter de rug hebben, zijn ze terug in Europa. En dat houdt in dan het einde van de zeilrace rond de wereld toch écht bijna in zicht is…

De boten tijdens de stop-over in Newport. (c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race.

Huidig klassement

Vooralsnog ziet het algemeen klassement er als het volgt uit:

  1. MAPFRE – 53 punten
  2. Dongfeng Race Team – 50 punten
  3. Team Brunel – 42 punten
  4. Team AkzoNobel – 36 punten
  5. Vestas 11th Hour Racing – 28 punten
  6. Team Sun Hung Kai/Scallywag – 27 punten
  7. Turn the Tide on Plastic – 22 punten

Lees ook: Zó volg je de Volvo Ocean Race!

Omslagfoto: James Blake/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten