The Ocean Race

Volvo Ocean Race: Testen met de concurrentie

12:29

Leg Zero, Sanxenxo training 2 boats testing with MAPFRE. Photo by Martin Keruzore/Volvo Ocean Race. 05 September, 2017

Carolijn druk aan het trimmen. (c) Martin Keruzore/VOR

Voor het eerst sinds 2008 mogen de Volvo Ocean Raceteams weer samen trainen. Na een periode van dag in datg uit trainen, gaan de teams vandaag (15 september) terug naar Lissabon. Maar waarom zou je samen trainen met de concurrentie? En hoe gaat dat in z’n werk? Carolijn Brouwer, crewmember aan boord van Dongfeng, legt uit hoe het zit.

Carolijn, hoe gaat het trainen?

 Het is super gaaf. We zitten op een mooie plek in Sanxenxo, in noord-west Spanje. Dit is de basis van MAPFRE. Als je de haven uitvaart zie je de Atlantische Oceaan. We draaien lange dagen met MAPFRE, en dat is goed. Al de voorspellingen goed zijn ga je offshore en als er te weinig wind is ga je inshore trainen in de baai.

Op de AkzoNobel trainen ze met en tegen Vestas. (c) Konrad Frost/VOR

Hoe ziet zo’n ‘two boat training’ eruit?

 Van te voren maken we afspraken over de info die we met elkaar delen. Je wilt niet alles aan de concurrent vertellen, maar toch zoveel mogelijk data verzamelen. We staan continu met elkaar in contact over de radio. Zo beslissen we welk team welke zeilen erop zet, welke hoek we gaan varen, enzovoorts. Zo’n test duurt ongeveer 10 a 15 minuten, en dan begin je opnieuw. Het is leuk omdat je niet alleen vaart. Zeilers vinden het toch vaak leuker om tegen een ander bootje te varen.

(c) Martin Keruzore/VOR

Wat test je dan precies?

 We willen de crossovers testen. Wanneer je van de ene zeil naar het andere wisselt. Ene gaat zo lang mogelijk door met het ene zeile en de andere met de andere. Zo weet je wat de beste zeilconfiguratie is bij welke wind. Verder weet je van elkaar welke koers er wordt gevaren, welke zeilen er worden gevoerd en onder welke hoek en wind er wordt gevaren. Ook de positie van de zwaarden, de ballast en ‘stack’ is nuttige informatie. Elk team gaat met een grote hoeveelheid data naar huis, maar hoe die info en data wordt verwerkt is aan ieder team zelf.

Zijn de verschillen groot?

 Nee, eigenlijk zijn er weinig grote verschillen. Dat was ook te verwachten met deze eenheidsklasse. Wel kan het per dag wat verschillen. We hadden een dag waarop we inshore aan het trainen waren en toen was MAPFRE in hun element. De volgende dag waren die rollen gelukkig wel weer omgedraaid.

Bekijk hier de video van het two boat testen:

Omslagfoto: Martin Keruzore/Volvo

Tags: , , , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten