The Ocean Race

Volvo Ocean Race Proloog van start

15:10

VOR Proloog
Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

De resultaten tellen dan wel niet mee, maar het lijkt toch een beetje alsof de Volvo Ocean Race nu eindelijk begonnen is. Zojuist zijn de 7 teams vanuit de Boatyard in Lissabon vertrokken naar het Spaanse Alicante, waar de race over twee weken zal starten. De boten hebben in Lissabon hun laatste checks gehad en zijn race-ready.

UPDATE: De start van de Proloog is wel flink uitgesteld vanwege het gebrek aan wind. Volgens de meest recente berichten zal het startschot om 17:15 Nederlandse tijd klinken.

Windstilte

windstilte bij Proloog

Geen wind bij de start van de Proloog. (c) Jesus Renedo/VOR

Helaas wordt er voor het begin van de Proloog amper wind verwacht. Het kan zijn dat de organisatie het toestaat dat de boten door de windstilte heen motoren. Later bij de straat van Gibraltar wordt wel weer flink wind verwacht. In de zeestraat van slechts anderhalve mijl kan het flink waaien. Er wordt tot wel 30 knopen wind verwacht uit het oosten. De teams moeten dan door een drukke scheepvaartroute en visgebieden aan de kust opkruisen.

‘Net een echte Leg’

E.J. van Housselt, Shore crew engineer bij Team Brunel noemt het net een echte leg. “Er kan goed gevoeld worden hoe hard je gaat ten opzichte van de andere boten. De boten zijn hetzelfde, dus het zijn de teams die het verschil maken.” Kijk het filmpje voor de hele vooruitblik met E.J.

Vooral genieten

Nederlandse schipper Simeon Tienpont van AkzoNobel heeft er wel zin in. “Het gaat nu vooral om de laatste puntjes van de I. En om te genieten van hoever we met het team zijn gekomen. Dat is ook belangrijk.” We spraken hem nog kort voor de start van de Proloog:

Annie Lush blijft aan wal. (c) Richard Edwars/VOR

Lush vaart niet mee

Geveld door iets wat lijkt op een griepje blijft de Engelse Annie Lush van het Nederlandse Team Brunel thuis. Schipper Bouwe Bekking vindt het uiteraard jammer dat ze niet mee kan varen: “Het is niet anders. Ze voelt zich al een paar dagen niet lekker en heeft wat griepverschijnselen. We willen niet het risico lopen dat ze anderen aan boord aan steekt. Het belangrijkste is nu dat ze eerst beter wordt. Ik verwacht dat ze aan het eind van de week in Alicante gewoon weer bij het team zal aansluiten.” Lush wordt niet vervangen en Team Brunel vaart dus met 8 man.

Volg de Proloog

De proloog kun je volgen op de site van de Volvo Ocean Race. Belangrijke updates zijn uiteraard ook te lezen op Zeilen.nl.

Lees meer:

Omslagafbeelding: (c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten